Acasa Educație Cum să recunoști simptomele meningitei bacteriene

Cum să recunoști simptomele meningitei bacteriene

5 min read
0
0
261

Meningitele bacteriene îi îngrozesc pe părinți și pe bună dreptate. Sunt destul de grave și îi pot afecta pe copii încă de la o vârstă fragedă. Este posibil să le prevenim? Care sunt semnele de alertă?

O infecție a membranelor care înconjoară creierul și măduva spinării. După cum le indică și numele, meningitele bacteriene reprezintă o infecție  a meningelui, aceste membrane fine care înconjoară creierul și măduva spinării. Virușii și bacteriile, acestea sunt extrem de periculoase în acest caz. Aceste infecții bacteriene sunt datorate cel mai adesea unui pneumococ, unui streptococ din grupa B, unei bacterii Escherichia Coli sau Haemophilus influentzae de tip B.

Meningitele bacteriene meningococice  sunt rare dar grave

6 serogrupe coexistă dar dar majoritatea meningitelor meningococice sunt datorate serogrupelor B si C. 10-20% din populatie – copii și adulți – este purtătoare a acestor bacterii care colonizează partea din spate a nasului și a gâtului. Acestea sunt transmise prin contact direct și strâns, la mai puțin de un metru dar și prelungit (peste o oră) cu o persoană purtătoare.

Infecția se propagă în circulația sanguină și ajunge la creier provocând o inflamație.

Copiii de sub cinci ani și adolescenții sunt cei mai expuși

Majoritatea meningitelor meningococice apar la copiii și la adolescenții sănătoși, fără vreun risc special. Niciunul din aceștia nu este la adăpost de meningită. Cei mai expuși sunt copiii sub cinci ani și adolescenții cu vârsta cuprinsă între 16-20 de ani. Sugarii sub doi ani prezintă un risc destul de crescut de a contacta această boală.

Cum recunoaștem meningita?

Simptomele meningitei nu sunt mereu aceleași la toată lumea și nu se manifestă întotdeauna în aceeași ordine. Există insă unele semne extrem de clare precum febră, dureri în gât, dureri de cap și sensibilitate la lumină. Desigur, unele dintre acestea pot fi greu de descifrat în special la bebeluși. S-ar putea doar să constați faptul căc micuțul tău este irascibil și letargic, refuzând să mănânce.

Alte simptome care indică o meningită la copii:
– vărsături;
– diaree;
– mâini sau picioare reci;
– o erupție cutanata pe corp;

– piele patată sau inflamată și care capătă o nuanță palidă ori albăstrie;

– probleme de respirație;
– convulsii.

Daca observi că micuțul tău prezintă aceste simptome (sau o parte dintre ele), cheamă de urgență medicul pediatru. În asemenea cazuri, este crucial ca tratamentul să fie administrat cât mai repede.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…