Acasa Educație Educă-ți copilul cu iubire, nu cu severitate

Educă-ți copilul cu iubire, nu cu severitate

5 min read
0
0
477

Dacă vrei să crești și să educi cei mai fericiți și mai împliniți copii, ar trebui să încerci să îi crești cu respect și iubire, nu cu severitate. Este deci foarte important ca ei să asculte unele reguli pentru că așa vor ei, nu din teamă.

Contrar deci părerilor multor părinți, un copil nu se educă cu severitate, ci cu iubire și cu blândețe. Severitatea nu garantează succesul în educație. Regulile mult prea rigide duc la unele consecințe mai neplăcute precum teama sau nesiguranța.

De fapt, este cu adevărat uimitor faptul că în propriul nostru limbaj sau în propria noastră gândire încă mai asociem noțiunea de copil ascultător și docil cu ceva de dorit de aproape toate familiile. Și totuși, uităm de faptul că în spatele unui copil docil se ascunde o slabă stimă de sine și cel mai important, nefericire.

În plus, dăm viață unor ființe incapabile să ia inițiative. Deci așteaptă de la ceilalți să le spună mereu ce ar trebui să facă sau ce nu ar trebui să facă.

Dar un copil fericit este cel care explorează, care atinge, care râde și care comunică. Iar teama de severitate este cea care poate tăia aripile unui copil, mai ales atunci când vine vorba despre creștere, dezvoltare sau auto-stimă.

Astfel că, în momentul în care alegi ce tip de educație își dorești pentru copilul tău, trebuie să optăm pentru cea care nu îi afectează integritatea, care îi permite să trăiască respectând tot ce ține de această lume, fiind în același timp capabil să fie fericit și să îi facă la rândul său fericiți pe cei din jur.

Severitatea în educație

Cu toții ne dorim copii care să ne asculte, copii atenți care să respecte toate regulile pe care le impunem.

Dar este evident că acest lucru nu este cel mai sănătos, nici cel mai dorit, nici cel mai potrivit. Dar nu trebuie nici să neglijăm faptul că aceste tipuri de comportamente se pot armoniza cu altele.

  • supunerea la anumite norme sau reguli trebuie sa meargă mână în mână cu înțelegerea.
  • un copil trebuie să înțeleagă foarte bine toate lucrurile pe care le așteptăm de la el în orice moment și de ce ar trebui să respecte anumite reguli.
  • copiii nu ar trebui să respecte regulile din teamă sau pentru că se tem de pedeapsă. Filozofia comportamentală nu funcționează mereu în domeniul educației.
  • dacă se obișnuiesc cu faptul că la fiecare greșeală sau eroare vor veni strigăte sau reproșuri foarte severe, se vor obișnui cu teama sau cu mânia față de cei din jur.

Să nu uităm că educația cu teamă duce la nefericire și un copil nu trebuie să îți petreacă cea mai frumoasă perioadă a vieții sale – copilăria, fiindu-i teamă în fiecare zi.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…