Acasa Educație 7 sfaturi pentru a educa copiii

7 sfaturi pentru a educa copiii

6 min read
0
0
258

Atunci când decidem să devenim părinți, o luăm pe un drum extrem de fascinant, de complex, dar și de dificil. Iar un ghid pentru a fi un părinte perfect, chiar nu există. Să îți educi copiii, reprezintă o misiune sau o provocare, pentru care nimeni nu este pregătit cu adevărat.

Sfaturile specialiștilor sau a altor părinți, funcționeză, dar nu în orice situație. Trebuie să pleci de la premisa că un copil este unic și că o relație pe care o creezi cu el, este la fel. Iată deci care sunt cele mai bune sfaturi atunci când vine vorba despre a educa un copil.

Pune-te în locul lor. Copiii sunt copii deci drept consecință vor acționa ca atare. Fiecare minut din viața lor, este un joc, o fantezie, o descoperire, o aventură. Și față de adulți, nu au noțiunea responsabilității. Iar înainte de a judeca un anumit comportament ar trebui să încerci să înțelegi ce l-a făcut pe copil să acționeze în acest fel.

Gândiți și găsiți soluții împreună. Empatia duce la reflexie. Copiii trebuie să fie ajutați să reflecteze asupra lucrurilor ce s-au întâmplat și să se pună în locul persoanelot afectate de comportamentul lor.

Ascultă-ți copilul și încearcă să ai un dialog cu el. Cel mai adesea, părinții le spun copiilor ce ar trebui să nu facă. Și rare sunt ocaziile în care aceștia își fac timp cu adevărat pentru a asculta ce aud de spus. Dacă nu sunt deschiși la dialog, atunci părinții nu vor putea înțelege motivațiile lor.

Cere-ti iertare. Cerem atât de multe copiilor noștri, chiar să își ceară mereu scuze atunci când au greșit. Dar rari sunt părinții cei care îți cer scuze atunci când au greșit, pentru că nu și-au ținut promisiunile, pentru că au ridicat tonul sau pentru că nu au răspuns prezent la o anumită solicitare.

Lasă-l să greșească. Copiii sunt de foarte mici, cei mai buni exploratori. Trebuie să îi lași să descopere lumea, chiar dacă greșesc. Nu ar trebui să îi supraprotejezi deoarece trebuie să fie autonomi și încrezători în forțele proprii.

Este esențial să asculți motivațiile copiilor tăi pentru a avea cea mai bună privire de ansamblu și pentru a le înțelege motivațiile și dorințele. Vei ști astfel cum să îți orientezi comportamentul.

Petrece cât mai mult timp cu el. Între părinții care petrec cel puțin 8 ore la lucru și copiii care au activități extrașcolare, nu prea mai rămâne timp pentru momente în familie. Dar a educa un copil nu înseamnă să impui o regulă și să speri că acesta o va înțelege și o va respecta imediat. Trebuie să fii cât mai prezent, pentru a petrece cele mai frumoase momente cu ei. Plimbați-vă, ieșiți în parc mai mult, mergeți la film, dialogați…

Fii cel mai bun exemplu pentru ei. Dacă te-ai plictisit sau săturat să le ții predici, încearcă să le arați cum ar trebui să fie sau ce ar trebui să facă. Exemplul are un impact mult mai puternic decât cuvintele. Degeaba îi interzici tu unui copil să bea Cola de exemplu,dacă tu continui să bei sub ochii lui.

Lasă-l să greșească.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…