Acasa Educație 6 semne de carență afectivă la copii

6 semne de carență afectivă la copii

6 min read
0
0
587

Sărutările, mângâierile, drăgălășeniile… dar și toate sfaturile date din dragoste sunt semne de afecțiune pe care toți părinții ar trebui să le folosească pentru ca un copil să nu ajungă să sufere din cauza carenței afective. Nu este vorba despre un capriciu sau despre o dependență. Dacă îi vei arăta mereu copilului tău cât de mult îl iubești sau îl apreciezi, vei contribui la bunăstarea sa psihosocială.

Copilăria depinde aproape în întregime de părinții sau de adulții responsabili. Nu doar din punct de vedere economic sau afectiv dar și din punctul de vedere al aspectelor emoționale și psihologice.Nu există nimic mai gratifiant decât un părinte care își arată afecțiunea, iubirea sau înțelegerea. În acest fel, va reuși să crească într-un mediu sănătos și să dezvolte unele unele obiceiuri  care le imită pe cele pe care le-a învățat acasă.

Și totuși, mulți copii, chiar foarte mulți cresc privați de afecțiune, fie din cauza familiei, fie din cauza mediului în care se dezvoltă.

Care sunt deci semnele unei carențe afective la copii?

Dezobediența. Carența afectivă creează la copii nevoia de a primi atenție. Dar pentru a fi în centrul atenției, copiii au cel mai adesea tendința de a nu asculta de părinți. Pot să prezinte în același timp un comportament neadecvat precum crizele de furie sau plânsetele nestăpânite sau neconsolate în public.

Copiii care au nevoie de iubire și de atenție fac foarte des scene. Și dacă nu își ating scopul, frecvența și intensitatea lor crește.

Agresivitatea. Atunci când copiii sunt agresivi, cel mai bine ar fi să îi asculți și să dai foarte mare importanță lucrurilor pe care le spun. Se vor simți astfel importanți și luați în considerare.

Nesiguranța. Confruntați cu un gol emoțional sau cu lipsa de afecțiune, copiii se simt în același timp neprotejați. Deci le va fi teamă să interacționeze cu cei din jur. Vor fi mereu în defensivă și vor fi mereu foarte atenți la ceea ce se întâmplă în jurul lor.

Teama. Deficiențele afective la copii care nu sunt tratate de un specialist sau cele peste care un copil nu poate să treacă, pot genera un sentiment de gol, dar și un sentiment de neîncredere care va fi prezent în relațiile sale.

Atunci când un copil nu primește afecțiune, îi este frică de abandon și cel mai adesea este nevoie de intervenția unui specialist pentru a putea trece peste această teamă.

Slabe rezultate școlare. Lipsa de atenție și de afecțiune la copii poate duce în același timpși la probleme legate de învățare. Dar și la o lipsă a motivației.

Atașarea de echipamentele electronice. Unii părinți preferă să își lase copiii în grija, cu ghilimele de rigoare, jucăriilor digitale. Este o metodă impersonală de parenting care îi îndepărtează în același timp de interacțiunea umană.

Lipsa de afecțiune duce și la teama de a nu-și pierde cumva vreo persoană apropiată. Iar bebelușii lipsiți de afecțiune vor fi într-o stare de anxietate permanentă. Vor căuta mereu relații afective pentru a -ți satisface nevoile.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…