Acasa Educație Cistita la copii

Cistita la copii

5 min read
0
0
435

Infecțiile urinare, mai frecvente la fetițe decât la băieți, nu sunt de neglijat. Cum putem evita cistita la copii? Iată câteva gesturi de adoptat și măsuri de prevenire de adoptat.

O cistită reprezintă o infecție urinară, datorată prezenței unui microb, o bacterie în general, într-o parte sau în totalitatea căilor urinare. Fetițele sunt mai expuse în a face cistită decât băieții datorită anatomiei lor (au un uretru mai scurt decât cel al bărbaților). Germenii care vin de ala vulvă ajung cu mai mare ușurință la vezică cu alte cuvinte. Nu este un lucru grav dacă infecția este descoperită la timp. Dar, în cazuri mai grave, infecția se poate extinde, să provoace febră puternică și dureri lombare. În aceste cazuri putem vorbi de pielonefrită.

Simptomele cistitei la copii. Dacă nou-născutul tău refuză să se alimenteze, vomită, nu ia în greutate, plânge mult, are o stare de somnolență prelungită trebuie să consulți de urgență medicul pediatru. La un copil mai mare care începe să vorbească simptomele sunt mult mai ușor de detectat:  dacă fetița se plânge că o ustură atunci când urinează și merge mai des la toaletă decât de obicei atunci ar trebui să începi să te îngrijorezi și să o duci la medic. De cele mai multe ori, în caz de cistită este prezent și sângele în urină. Se poate întâmpla și ca un copil care a renunțat la scutece și care s-a obișnuit să nu unde patul noaptea să facă pipi în pat. Tulburările digestive și durerile de burtă sunt alte simptome ale cistitei la copil.

Cum se tratează cistita la copii. Un medic care suspectează o infecție urinară la copil va recomanda o analiză urinară pentru a prescrie tratamentul adecvat. Atât timp cât infecția nu este complet eliminată există riscul de recidivă. Se va recomanda un tratament pe bază de antibiotice timp de 8 zile minim.

Măsuri de prevenire ale cistitei. Pentru a evita o cistită sau orice risc de recidivă la un nou-născut trebuie ca scutecele să fie schimbate des, sau igiena să fie ireproșabilă dacă a reușit să renunțe la scutec. Fetițele trebuie să fie obișnuite să își golească complet vezica, de mai multe ori pe zi și să stea cât mai mult timp pe toaletă și să nu se abțină atunci când simte că trebuie să meargă la toaletă. Trebuie să se șteargă bine după ce a fost la toaletă și să se spele bine atunci când merge la baie.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…