Acasa Educație Viermi intestinali – cum scăpăm de ei?

Viermi intestinali – cum scăpăm de ei?

5 min read
0
0
753

Mâncărimi, irascibilitate, dureri de burtă…oxiurii sau viermii intestinali deranjează copiii. Urmează sfaturile de mai jos pentru a evita transmisia viermilor intestinali și pentru a scăpa de ei dacă s-au instalat deja.

Simptomele care indică prezența unor oxiuri. Înainte de toate, copilul care suferă de viermi intestinali are mâncărimi. În momentul în care se joacă la nisip sau pe pământ, copiii recuperează ouăle acestor viermi pe unghii, pe care le ingerează mai apoi sau le inhalează sau le poartă de pe degete în gură. Oxiurii se instalează mai apoi în intestinul gros după care, odată fecundați, parcurg colonul și rectul pentru a veni să se fixeze în jurul pielii anusului unde fac mai multe ouă care declanșează și mai multe mâncărimi. Iar, dacă se scarpină, copilul își poate provoca leziuni destul de grave care pot ajunge să se infecteze (prurigo).

Ciclu infernal. Pruritul anal se manifestă printr-o serie de valuri de mâncărimi în primele trei-patru zile, adesea pe timp de noapte. Scărpinându-se în partea dorsală, copilul recuperează ouăle sub unghiile sale, după care riscă să ajungă în gură. Și ciclul reîncepe…acesta durează între 15-20 de zile.

Recunoașterea oxiurilor. Semnele care nu înșeală. Oxiurii se pot vedea în materiile fecale. Dacă bănuiești că micuțul tău are viermi intestinali atunci cea mai simplă soluție este aceea de a duce o probă la un laborator de analize. Cel mai probabil ți se va cere să repeți analiza de încă două ori.

La fetițe. Este destul de frecvent ca oxiuroza, boala oxiurilor, să afecteze vulva și vaginul, provocând astfel o vulvo-vaginită, chiar o cistită.

Dureri de burtă. Copiii infectați cu oxiuri au uneori crize de colici, tulburări ale tranzitului intestinal și grețuri.

Tulburări în comportamentul alimentar. Perturbarea ocazionată de prurit le afectează copiilor cel mai adesea apetitul sau din contră, poate să provoace un comportament bulimic.

Semne de nervozitate.  Atâta vreme cât este infestat, copilul este irascibil, agitat, obosit, doarme prost, are coșmaruri  și se poate trezi speriat sau plângând de mai multe ori pe noapte.

Cum putem scăpa de acești viermi intestinali?

Tratament anti-parazitar. Un copil trebuie tratat imediat cu un medicament anti-parazitar sub formă de sirop sau comprimate. Se va da imediat același tratament și persoanelor care au intrat în contact direct cu copilul.

Pentru a evita reinfestarea trebuie schimbată cât mai des lenjeria copilului, lenjeria de pat și pijamaua. În ziua în care se începe tratamentul se recomandă aspirarea întregii case și spălarea tuturor lenjeriilor. Ouăle sunt rezistente la căldură și se pot depune pe jucării, haine sau lenjerie.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…