Acasa Educație Carii dentare: cum le putem preveni

Carii dentare: cum le putem preveni

5 min read
0
0
268

Încă de la apariția primilor dințișori pot apărea și primele carii dacă dinții nu sunt îngrijiți în mod corespunzător. Pentru a evita eventualele neplăceri pe viitor în cele ce urmează vă vom spune cum puteți preveni cariile dentare.

Începând cu vârsta de șase luni – la unii copii chiar mai repede – bebelușului îi apar primii dinți de lapte. Până la doi ani și jumătate dentiția sa se va dezvolta ajungând până la 20 de dinți de lapte. Apoi, pe la 6-7 ani, până la aproximativ 12 ani, molarii definitivi vor începe să crească în spatele dinților de lapte, după care va fi rândul incisivilor și a dinților din față să cadă pentru a lăsa locul celorlalți dinți definitivi. Copilul va achiziționa dentiția definitivă compusă din 32 de dinți.

Cauzele apariției cariilor. Caria dentară reprezintă o gaură în dinte. Cum se formează aceasta? Care sunt cauzele apariției sale? Pur și simplu, caria dentară apare din cauză că bacteriile se acumulează în mod natural în gură copilului și formează o substanță cunoscută sub numele de placă dentară la suprafața dintelui și poate produce acid. Or, calciul care  compune un dinte se dezvoltă în contact cu acidul.

Dinții de lapte ai copilului sunt cei mai afectați de carii deoarece smalțul dinților de lapte este mai fragil decât cel al dinților definitivi. Cu toate acestea, proastele obiceiuri alimentare precum alimentele mult prea dulci sau prea grase, ronțăitul precum și o proastă iginenă buco-dentară poate favoriza apariția cariilor, fie ca este vorba despre dinții de lapte sau de dinții definitivi. Factorii genetici pot contribui în egală măsură la apariția cariilor. Unele persoane au un smalț mai fragil decât alții.

Cum le putem preveni?

Incă de la o vârstă fragedă copilul trebuie să se obișnuiască să se spele de minim două ori pe zi, dimineața și seara. Copilul trebuie să aibă propria sa periuță de dinți care trebuie schimbată odată la trei luni. Perii supli sunt recomandați. Incepând cu vârsta de doi ani copilul poate încpe să folosească o pastă de dinți pe bază de fluor.

Limitează dulciurile.  Este important să supraveghezi consumul de dulciuri al copilului. Bomboane, ciocolată, sucuri, trebuie să le consume în cantități limitate sau chiar deloc.

La dentist măcar o dată pe an. Primul control dentar ar trebui făcut când copilul are un an. După care la control minim o dată pe an. Chiar dacă unii copii nu au niciodată carii, cel mai bine ar fi să previi decât să tratezi.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…