Acasa Educație Cum înveți un copil să respecte regulile?

Cum înveți un copil să respecte regulile?

5 min read
0
0
356

În viața de zi cu zi, chiar nu avem cum sau nu putem să facem chiar orice. Există anumite reguli scrise sau nescrise, care trebuie să fie respectate. Dar cum poți educa un copil și să îl înveți să respecte autoritatea parentală sau o altă autoritate? Iată câteva sfaturi de care să ții cont pentru ca un copil să învețe să respecte regulile cât mai repede cu putință.

Specialișii spun că un copil nu trebuie să fie civilizat, ci noi trebuie să îi dăm cadrul pentru a-l ajuta și pentru a învăța el singur să fie civilizat.

De la vârsta de 2 ani, trebuie să îi spunem unui copil că nu poate să facă orice vrea.

Pentru a putea trăi în societate, un copil trebuie să știe și să respecte următoarele lucruri fundamentale:

  • nu îi lovim pe cei din jur. Explică lucrurile foarte simplu- tatăl tău nu merge și îl lovește pe vecin atunci când dă televizorul prea tare sau când lasă sacul de gunoi în fața pubelei. Nici tu nu ar trebui deci să îți lovești prietenii când te supără sau te enervează.
  • nu poți să ai tot ceea ce au și ceilalți. Nu trebuie să iei deci jucăriile celor din jur, nu le distrugem pentru că sunt ale lor și se vor supăra dacă faci asta. In mare, mesajul pe care ar trebui să îl transmiți este foarte simplu- ce ție nu îți place, altuia nu-i face.

Pentru a educa copilul, tu ești cel mai bune exemplu. Explică-i deci copilului că și tu la rândul tău, ai obligații, la fel ca și el. Nu te poți plimba de exemplu, goală pe stradă, nici nu îți poți cumpăra tot ce te tentează. Un copil va accepta mai ușor deci limitele pe care i le impui atunci când va vedea că și tu ai limite pe care le respecți.

Un copil se construiește luându-i pe părinți drept model. Chiar și cel mai mic gest este un mesaj de trasmis.

Respectă lucrurile care sunt interzise. Dar în acest caz, copilul poate testa barierele pe care le-ai stabilit. Ține deci doar de tine să arați că ești gata să le respecți. Un copil percepe foarte bine determinarea și convingerea unui adult. Spune-i un lucru de 2 ori frumos iar a treia oară mai ferm. Dacă tot nu respectă ceea ce zici ai dreptul să îți arăți mânia și să îl pedepsești.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…