Acasa Educație Somnul bebelușului în vacanță

Somnul bebelușului în vacanță

4 min read
0
0
211

Vacanța rimează cel mai adesea cu schimbare de ritm. Ora de culcare decalată puțin, trezire tardivă, somn de amiază ratat… în vacanță somnul celor mici poate fi perturbat ceea ce nu este deloc în beneficiul lor. Pediatrii ne dau câteva sfaturi de care ar trebui să ținem cont atunci când mergem în vacanță cu bebelușul.

Între 0-6 luni. Probabil este prima vacanță cu bebelușul și, adesea, părinții nu știu cum să procedeze. Gata cu lenevitul până dimineața târziu și cu statul la plajă când vrei și cât vrei. Zilele sunt ritmate de biberoane, de schimbatul scutecelor și de culcatul bebelușului. Unii părinți vor decide să fie mai supli, să lase copilul să doarmă ziua pe plajă, sub umbreluță sau să îl lase să doarmă în cărucior în restaurant. Alții, din contră, vor prefera un cadru mai rigid, pe care l-au instaurat încă de prima zi din viața bebelușului: ore regulate de masă și de somn, o cameră în care să fie întuneric și liniște…este vorba despre o alegere educativă și culturală totodată. Însă părinții nu trebuie să intre în panică, niciun obicei nu este ireversibil și nu există o regulă universală. În primele șase luni, atâta timp cât copilul doarme cât trebuie nu există o regulă universală. Doar părinții trebuie să aibă grijp deoarece copilul se poate obișnui repede să doarmă în cărucior sau în mașină…

Începând cu 9 luni. La această vârstă, ciclurile biologice ale somnului sunt deja instalate. Bebelușul începe să aibă un program de somn, doarme la ore regulate. În vacanță doarme în aceeași cameră cu părinții chiar dacă acasă are propria cameră, poate nu vrea mereu să doarmă, poate este suprasolicitat, poate este prea odihnit…trebuie doar să avem grijă atunci când ne întoarcem acasă să îl reobișnuim cu programul de somn.

Unii părinți sunt terorizați de ideea că micuțul lor nu doarme. Unii copii acceptă cu ușurință revenirea la vechile și bunele obiceiuri. Alții vor intra într-o escaladă relațională cu părinții pentru a încerca să păstreze condițiile din vacanță care, bineînțeles, sunt pe placul lor. Dacă părinții rămân fermi pe poziție, sunt clari pe poziția lor în raport cu copilul, perioada de rebeliune va fi una cu siguranță scurtă, de maxim trei zile.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…