Acasa Educație Îngrijirea tip cangur sau magia piele pe piele

Îngrijirea tip cangur sau magia piele pe piele

5 min read
0
0
320

La prematuri și la sugarii care au o greutate mai mică, sub normal contactul fizic reprezintă o nevoie vitală. Îngrijirea tip cangur, din ce în ce mai răspândită în secțiile de neonatologie, inclusiv pentru bebelușii născuți la termen le permite acestora să profite de toate beneficiile, atât fiziologice cât și emoționale.

Columbia, 1978 – în lipsa unor incubatoare atât de necesare, Nathalie Charpak, pediatră franceză, pune în aplicaere îngrijirea tip cangur, destinată bebelușilor născuți prematur sau cu o greutate sub medie, care au nevoie de mai multă căldură și asistență pentru a se hrăni și pentru a se dezvolta.

Această metodă este una cât se poate de simplă: plasarea sugarului în permanență pe pielea mamei pentru ca acesta să se dezvolte mai ușor și mai repede, în contact cu ritmul cardiac al mamei sale (sau al tatălui) beneficiind de căldura corpului acesteia. Acest lucru implică ca starea sa să fie stabilă, fără probleme cardiace sau neurologice, să dispună de autonomie respiratorie și să fie capabil să sugă la sân.

Metoda cangurul, o îngrijire specială.

În limba engleză, expresia kangoroo care traduce imediat aspectul pozitiv al acestei metode. Deoarece metoda piele pe piele îi conferă micuțului un mediu senzorial ideal pentru dezvolarea sa și facilitează crearea de legătură între el și mamă, stimulând crearea de ocitocină, hormonul atașamentului, care este, în egală măsură, extrem de solicitat și în timpul alăptării. Bebelușul are parte de o mulțime de beneficii în urma acestui contact direct – diminuarea stresului, stabilizarea ritmului cardiac și a temperaturii, sporirea timpului de somn…metoda favorizează și alăptarea naturală a copilului și o mai bună digestie. Cel mai mare avantaje ste că această îngrijire diminuează perioada de spitalizare în cazul unui bebeluș născut pematur.

Piele pe piele – o investiție parentală totală

Uneori, pentru părinți, fragilitatea unui bebeluș născut prematur poate fi paralizantă. Părinții se pot îndoi de propriile lor competențe, nu se cred capabili să aibă grijă de un bebeluș atât de fragil. Echipa medicală le este alături în primele zile de viață ale bebelușului prematur pentru a-i ghida. Investiția totală cerută de această metodă de îngrijire este în egală măsură benefică și pentru părinți. Le conferă, printre altele, mai multă încredere în propriile forțe și în capacitatea lor de a-și îngriji propriul bebeluș. Metoda de îngrijire tip cangur reduce în egală măsură stresul mamelor în ceea ce privește îngrijirea intensivă neonatală.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…