Acasa Educație Copilul tău nu vorbește la fel de bine ca ceilalți. Este vorba despre dificultăți de limbaj?

Copilul tău nu vorbește la fel de bine ca ceilalți. Este vorba despre dificultăți de limbaj?

4 min read
0
0
337

Fiecare copil se dezvoltă în propriul său ritm. Dacă micuțul tău nu vorbește la fel de bine ca și ceilalți copii de vârsta ta acest lucru nu înseamnă neapărat că are o problemă.

Când vorbim despre dificultăți de limbaj?

Este absolut normal ca un copil cu vârsta cuprinsă între 18-36 luni să nu se exprime în md corect. Se află la vârsta la care își construiește vocabularul, învață să alcătuiască fraze și să pronunțe corect sunetele.

Cu toate acestea, un copil prezintă dificultăți de limbaj (pe vremuri cunoscut sub numele de retard de limbaj) dacă are peste doi ani și nu înțelege bine ceea ce i se zice (spre exemplu întrebări sau unele sarcini) sau vorbește mai puțin clar decât alți copii de vârsta sa.

Semnele dificultății de limbaj

De obicei, crescând, copiii înțeleg mai bine limbajul, devin din ce în ce mai ușor de înțeles și stăpânesc mai bine gramatica atunci când vorbesc. Cu toate acestea, semnele următoare indică dificultăți de limbaj:

  • între 12-18 luni copilul arată foarte puțin interes pentru comunicare și interacțiune. Spre exemplu, nu arată spre un obiect atunci când îl dorește, pentru a-l cere sau nu face cu mâna pentru a spune pa-pa.
  • Între 12-18 luni copilul nu înțelege cerințele sau întrebările, sau nu vorbește.
  • Spre vârsta de doi ani copilul nu asociază două cuvinte, spre exemplu mama pleacă.
  • Spre vârsta de trei ani copilul încă nu este capabil să alcătuiască fraze complete și întâmpină dificultăți până și cu cuvintele simple. Este adesea greu de înțeles atunci când vorbește.
  • Spre vârsta de 4 ani limbajul său nu seamănă cu a celor de vârsta sa însă cu cel al unor copii mult mai mici decât el.

Care sunt cauzele dificultății de limbaj?

Adesea, cauzele dificultății de limbaj nu sunt cunoscute. Acestea pot fi ereditare sau pot fi legate de mediul înconjurător (un copil care are puține ocazii de a intreacționa cu ceilalți ar putea avea dificultăți de limbaj). Adesea, nu există un singur factor responsabil ci mai mulți. Se poate vorbi de dificultăți de limbaj atunci când vocabularul său începe să se îngrijoreze, cam după 3-4 ani.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…