Stilul de viață alert al multora dintre noi ne face din păcate să nu prea mai avem timp pentru copiii noștri. Și este adevărat că faptul că trebuie să ne conformăm cu o zi de lucru epuizantă face ca sarcina de a ne consacra întreaga zi familiei să fie cam dificilă. Și cu atâtea lucruri de făcut și de rezolvat într-o singură zi, uneori abia așteptăm ca ziua sa se încheie.
Această situație, pe lângă faptul că este destul de preocupantă, este una din principalele cauze de stres la mjoritatea părinților. Mai ales dacă aceștia sunt mai mici.
Cum poți îmbina deci locul de muncă cu meseria de părinte? Ce poți face pentru a-ți optimiza timpul?
Fă din familia ta o prioritate. Este destul de dificil să îți consacri în exclusivitate timpul familiei. Și totuși, este foarte important, chiar mult mai important decât a câștiga banii necesari vieții de zi cu zi.
Nu este vorba despre a renunța la obligațiile de la muncă pentru a le îndeplini pe cele de părinte. Ci despre a stabili unele priorițăți și de a înțelge că nu poți petrece tot timpul la locul de muncă. Nu fă ore suplimentare, ci grăbește-te acasă pentru a lua masa cu ei sau pentru a petrece cât mai mult timp cu ei.
Petrece timp de calitate. Atunci când copii sunt mai mici, chiar si atunci când mai cresc, orele care trec de la reîntoarcerea acasă și până la ora culcării joacă un rol foarte important în determinarea unei legături afective. Sunt ocazia ideală de a face cele mai intersante sau speciale lucruri.
Dacă vei petrece un timp de calitate cu copilul, atunci vei putea profita de toate ocaziile pentru a vă juca, dând dovadă de afecțiune și putând explica de ce ești uneori absent și trebuie să mergi la muncă.
Învață să asculți. Una din marile greșeli ale părinților aflați în criză de timp, este faptul că nu își ascultă copiii atunci când trebuie sau când vor să le povestească ceva.
Dar copiii au nevoie de foarte multă atenție. Trebuie deci să încerci să fii cât mai atent și să încerci să înțelegei ce vrea copilul să îți spună. Este un lucru esențial pentru a stabili un mediu de bună comunicare și încredere.
Felul în care poți răspunde preocupărilor lor și atenția care le este acordată poate preveni sau te ajută să detectezi multe situații traumatizante.