Acasa Educație Va fi frate/soră mai mare. Cum îl pregătim?

Va fi frate/soră mai mare. Cum îl pregătim?

5 min read
0
0
387

O naștere reprezintă un moment magic, o bucurie imensă…pentru părinți. Dar pentru copii, pentru frații mai mari în special, lucrurile stau puțin mai diferit. Ei bine, își va pierde locul, nu va mai fi centrul Universului. Cum îl pregătim? Cum îl ajutăm să își accepte mai ușor fratele/sora?

Copilul poate fi anunțat că va fi frate/soră mai mare când părinții se simt pregătiți pentru acest pas.  Dar este bine să se întâmple cât mai repede acest lucru deoarece copiii simt când ceva nu este în regulă. Fii atentă la reacția sa și nu insista asupra subiectului doar dacă pune întrebări. Nouă luni este destul de mult pentru un copil să vorbească neîncetat despre un bebeluș și poate fi destul de stresant pentru el. Adesea, când burtica mamei crește, întrebările se înmulțesc.

Liniștește-l. Inima unei mame nu se împarte în funcție de câți copii are. Asta trebuie să înțeleagă fratele mai mare, că va fi la fel de iubit ca înainte. Gelozia pe care o va dezvolta este normală și constructivă totodată dar trebuie depășită. Odată ce va reuși acest lucru, copilul va învăța să împartă – să își împartă părinții cu surioara sau frățiorul, să își împartă jucăriile cu bebelușul. Trebuie să știe că nu îl trădezi așa cum simte, trebuie să îl faci să se simtă important, doar va fi frate mai mare.

Implică-l. Pentru a nu se simți exclus implică-l în tot ce faci. Cere-i să te ajute să pregătești camera bebelușului, cere-i păreri, întreabă-l dacă nu vrea să îi dea bebelușului câteva din jucăriile sale de pluș. Dacă refuză nu îl obliga.

Nu uita de valoarea exemplului.  Dacă copilul este pentru moment copil unic în cadrul familiei, îi poți da exemple concrete de familii care s-au mărit în ultima perioadă. Sigur există în jurul vostru familii de acest gen. Vorbește-i de colegii săi sau de prietenii săi care au un frate sau o soră mai mică. Profită de timpul care a mai rămas până las sosirea bebelușului pentru a te juca cu el, pentru a petrece cât mai mult timp împreună. Spune-i că nimic nu se va schimba odată cu sosirea bebelușului, că va fi la fel de fericit și că este normal să fie puțin gelos.

După nașterea bebelușului oferă-i sarcini de frate mai mare: cere-i să țină biberonul bebelușului, cere-i să îți aducă un scutec să-l schimbi. Sigur se va simți important și te va ajuta cu plăcere și altă dată.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…