Suzeta reprezintă un obiect din cauciuc sau silicon destinat liniștirii bebelușului însă și un subiect extrem de controversat asta deoarece pe lângă beneficii vine și cu câteva riscuri. Forma sa amintește de mamelonul mamei însă ultimele modele de pe piață sunt mai ergonomice pentru a se adapta cu mai mare ușurință intervalului dintre palatul și limba bebelușului. Numeroase sunt dezbaterile pe tema suzetei: este sau nu bună aceasta? Când și cum ar trebui copilul să renunțe la ea? Numai puțin de 70% din bebeluși folosesc o suzetă și reușesc foarte greu să renunțe la ea la 3-4 ani sau chiar mai târziu.
De ce ar trebui să îi oferim suzeta copilului? În maternitate mămica este adesea sfătuită să îi ofere copilului suzeta pentru a se liniști când plânge sau când îi este foame. Suzeta are rolul de a calma bebelușul, îl ajută să adoarmă, îl calmează când are colici și are dureri de burtică. Suptul suzetei declanșează secreția de endomorfine, hormonii bunăstării. Permite, asemeni alăptării sau suptul degetului calmarea bebelușului, îl ajută să doarmă mai bine, mai în siguranță. În plus, este o adevărată alinare și pentru mămicile obosite din cauza plânsetelor neîncetate ale bebelușului. În plus, elimină riscul morții subite la bebelușii care folosesc tetina pe timp de noapte. Un ultim argument în favoarea suzetei ar fi următorul – nu deformează atât de tare palatul ca și degetul (numeroși sunt copiii care nu folosesc tetina și sug degetul.
Efectele negative ale tetinei. Argumentele contra folosirii tetinei sunt și ele numeroase. La noul-născut, alăptat la sân, suzeta poate perturba la început ritmul alăptării. Asta deoarece pentru stimularea lactației bebelușul trebuie pus des la sân. Înainte ca bebelușul să fie capabil să își ia singur suzeta în cazul în care a căzut, mămica este cea care trebuie să se ridice din pat să i-o ofere sau să se trezească în cazul în care bebelușul doarme lângă ea.
În timpul plimbărilor cu căruciorul suzeta riscă să cadă de multe ori pe jos. Poate aduna o mulțime de microbi cu alte cuvinte. Medicii stomatologi nu sunt adepții suzetelor deoarece provoacă deformări ale maxilarului chiar dacă este se spune că sunt ergonomice.
Dacă copilul este dependent de tetină încearcă să îl determini să renunțe la ea, mai ales dacă are peste 2 ani. Grădinița sau creșa poate fi utilă în renunțarea la suzetă. În plus, aceasta poate fi dată lui Moș Crăciun sau altor personaje cunoscute de copil.