Acasa Fără categorie Patologiile ORL la bebeluși

Patologiile ORL la bebeluși

5 min read
0
0
458

Adesea benigne însă inevitabile în primii ani de viață, patologiile ORL ale bebelușului au nevoie de o atenție specială. Iată câte ceva despre originea lor și cum le putem preveni.

Gripă, bronșiolită, otită…patologiile ORL ale bebelușului sunt curente în primii ani de viață. Prin ce mecanism se declanșează acestea și cum pot fi tratate?

Originile patologiilor ORL la bebeluși. Nasul reprezintă prima poartă de intrare a microbilor din mediul înconjurător. Bebelușul nu este încă imunizat și este expus la viruși care intră prin nas și se depun pe mucoasă, provocând o reacție inflamatorie. Pentru a se proteja, mucoasa va crea secreții nazale care obstruează nasul bebelușului. De aceea bebelușului îi va fi mai greu să respire. Inițial aceste secreții sunt esențiale împotriva intruziunii virușilor. Însă, deoarece bebelușul nu știe și nu poate să își sufle nasul, secrețiile se dovedesc a fi supărătoare. Dacă nu sunt eliminate, secrețiile se transformă în otite și bronșiolite.

Care sunt tratamentele adaptate pentru bebeluși? Cel mai adaptat tratament este curățarea nasului cu ser fiziologic pe bază de apă și de sare.

Care sunt soluțiile pentru desfundarea nasului bebelușului? Când bebelușul este mai mic se poate folosi batista bebelușului, se aspiră nasul acestuia.

După primele trei luni de viață bebelușul poate deja răci. Este de altfel modul prin care sistemul său imunitar se maturizează. Însă maturizarea sistemului imunitar este un proces de durată, care poate dura până la adolescență și se realizează prin boală. Cel mai important este ca părintele să asigure, pe cât posibil, confortul celui mic. În timpul somnului umidificarea încăperii poate fi de un real ajutor.

La fel ca răceala comună, amigdalita este virală. Refuzul alimentelor reprezintă cel mai comun semn de amigdalită. Poate să mai apară febră sau ganglioni umflați la nivelul gâtului. Însă amigdalita apare rar în primul an de viață. în schimb, otita reprezintă una din cele mai frecvente afecțiuni ORL la copii. Mai devreme sau mai târziu orice copil face otită, în special după introducerea în colectivitate. Otitele medii apar în general în primul an de viață. aceste otite medii sunt însoțite de răceli comune. Sinuzita este puțin mai greu de descoperit deoarece simptomele sale sunt similare cu si pot fi provocate de boli virale si de alergii. Starea de slabiciune, umflaturi in jurul ochilor, tusea sau secrețiile nazale reprezintă principalele simptome. Tratamentul recomandat de medic este unul specific, pe baza de antibiotice.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Fără categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…