Acasa Educație Șantajul la copii

Șantajul la copii

5 min read
0
0
396

Cu cât un copil înaintează în vârstă cu atât este mai autonom și are capacitatea de a se exprima liber, să se afirme. Cu alte cuvinte, se întâmplă să nu respecte regulile impuse de părinții săi. În fața acestui comportament, normal de altfel, ne este adesea greu să intervenim. Drept urmare, numeroși sunt părinții care aleg să recurgă la șantaj. Șantajul constă în amenințarea copilului că îl privezi de un privilegiu – televizor, telefon, dulciuri, parc – sau îi promiți o recompensă pentru a obține un comportament corect din partea sa. Chiar dacă aceste strategii par atrăgătoare la prima vedere, nu sunt deloc eficiente pe termen lung.

Consecințele șantajului

  • copilul riscă să nu înțeleagă foarte bine cererile părintelui. De exemplu, dacă îi spui – dacă nu te îmbraci în două minute plec fără tine ar putea ca acesta să nu înțeleagă că vrei să se îmbrace repede. Ar putea doar să se îngrijoreze din cauză că îl vei lăsa singur acasă.
  • Copilul nu va mai face nimic fără să primească o recompensă, acest lucru începe să devină un obicei. De aceea, este de preferat să nu folosești recompensele prea des.
  • Copilul va folosi șantajul la rândul său. Deoarece este la vârsta la care învață prin imitare, înțelege deja că șantajul este cea mai bună modalitate de a obține ceea ce își dorește. În plus, spre vârsta de patru ani, copiii își dezvoltă capacitatea de a negocia. S-ar putea să auzi fraze de genul – îmi voi aranja jucăriile dacă mă lași să mă uit la desene.

Șantajul alimentar. Evită să folosești șantajul cu copilul tău de exemplu să îl ameninți că îl vei priva de desert dacă refuză să mănânce sau în urma unui capriciu alimentar. Acest lucru l-ar putea determina să refuze fructele și legumele și să fie mai atras de dulciuri sau de alte chestii nesănătoase. Este preferabil ca părintele să decidă ora mesei și conținutul farfuriei iar copilul este cel care va decide cantitatea consumată.

Strategii de evitare a șantajului. Chiar dacă amenințările par eficiente pe termen scurt, ar trebui să adopți strategiile pozitive cu copilul tău. Este mai bine să intervii explicându-i copilului ordinea în care vor fi efectuate lucrurile fără să îl ameninți sau șantajezi. De exemplu aranjează-ți mai întâi cuburile după care te poți juca cu mașinile. Așa va înțelege că înainte de a trece la o altă activitate va trebui să o termine pe prima. Dacă ești constant în intervențiile tale copilul va realiza că șantajul nu ține cu tine.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…