Acasa Educație Mononucleoza sau boala sărutului

Mononucleoza sau boala sărutului

4 min read
0
0
387

De origine virală, mononucleoza este este o infecție transmisă prin salivă de unde și denumirea de boala sărutului. În general asimptomatică, boala sărutului poate declanșa o serie de simptome importante la unele persoane, la adolescență în special.

Ce este monoclueoza? Mononucleoza este o boală provocată de un virus, virusul Epstein-Barr sau EBV. Acest virus face parte din familia herpesului. Boala care urmează după infecția cu acest virus, denumită mononucleoză sau boala sărutului, survine după primul contact cu acest virus. Însă, odată virusul contactat, persoana în cauză se va bucura de o imunitate prelungită.

O boală cel mai adesea asimptomatică transmisă prin salivă. Virusul mononucleozei se transmite prin salivă – săruturi, schimburi de pahare sau sticle cu apă, proiecții în urma unui episod de tuse. În ciuda acestor lucruri mononucleoza este cel mai adesea asimptomatică, nu are nici un simptom perceptibil. Primul contact cu virusul survine în copilărie, la o vârstă fragedă, trece de cele mai multe ori neobservat. Sistemul imunitar al copilului dezvoltă anticorpi împotriva virusului Epstein Barr însă fără să declanșeze simptome.

Adolescenții sunt cei mai expuși la mononucleoză. Din cauza unei igieni mai bune, numărul copiilor afectați de boală și imunizați împotriva mononucleozei are tendința să fie din ce în ce mai mic în ultima perioadă. În țările dezvoltate în general mononucleoza este destul de rară. Contaminarea poate surveni câțiva ani mai târziu, în adolescență sau chiar la vârsta adultă la unele persoane, din cauza contactelor intime din ce în ce mai frecvente. La această vârstă mononucleoza va avea unele simptome, mai mult sau mai puțin puternice, în funcție de fiecare individ în parte. Se estimează că actualmente în jur de 90% din adulți au contactat deja virusul Epstein Barr.

Care sunt simptomele mononucleozei infecțioase? În momentul în care are simptome, mononucleoza prin semnele următoare, clasate de la cele mai rare la cele mai frecvente:

-oboseală importantă, care poate persista și câteva luni bune;

  • dureri de cap;
  • frisoane, dureri musculare, asemănătoare cu cele din timpul gripei;
  • febră destul de mare;
  • pierderea apetitului;
  • angină;
  • umflarea ganglionilor la gât sau sub braț;
  • erupții cutanate;

Un copil de cinci ani va avea puține simptome, simptome care se confundă cel mai adesea cu infecții din sfera ORL.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…