Acasa Educație Ai auzit de sindromul Couvade sau cum se comportă bărbații « însărcinați » ?

Ai auzit de sindromul Couvade sau cum se comportă bărbații « însărcinați » ?

5 min read
0
0
605

Mama este însărcinată. Și tata…nimic ciudat în această afirmație. În timp ce partenera lor este însărcinată, unii bărbați au și ei simptome asociate sarcinii. Spre exemplu, au pofte sau se îngrașă…numeroși sunt viitorii tați cu aceste simptome de empatie, ca reacție la sarcina partenerei lor de viață. O afecțiune mai puțin obișnuită cunoscută sub numele de sindromul Couvade.

Acest sindrom, care nu este o boală în adevăratul sens al cuvântului este mai răspândit decât ai crede. Spre exemplu, un bărbat poate avea pofte alimentare sau alte simptome specifice sarcinii. În Statele Unite ale Americii spre exemplu, acest fenomen afectează în jur de 25% din viitorii tați, în special pe cei care se află la primul bebeluș. Dar, unor bărbați le este jenă să vorbească despre aceste simptome mai puțin obișnuite.

Simptome. Sindromul Couvade constă într-o mare varietate de simptome fizice și psihologice resimțite de către bărbat în timpul sarcinii partenerei sale. Spre exemplu, au pofte sau se îngrașă în mod inexplicabil. În general, aceste simptome apar în primul trimestru de sarcină, dispar în mare parte în al doilea trimestru  și revin mai intens în ultimul trimestru de sarcină. Dispar cel mai adesea după nașterea primului copil.

Cele mai frecvente simptome fizice sunt grețuri, vărsături, arsuri la stomac, schimbarea apetitului, dureri de dinți, luarea în greutate, pofte alimentare, diaree, sau chiar dureri abdominale. Durerile abdominale și diareea sunt mai rare.

Unii viitori părinți pot avea și unele simptome care le distrug bunăstarea psihologică. Spre exemplu, au schimbări dese în ceea ce privește moralul, nervozitate, irascibilitate și probleme de concentrare.

De unde acest sindrom?

Există mai multe teorii care încearcă să explice acest sindrom mai puțin obișnuit. Acest sindrom ar putea fi o reacție hormonală. Conform unor studii acest sindrom se află în strânsă legătură cu scăderea testosteronului. Bărbații care produc brusc prolactină în plus, un hormon important în timpul sarcinii la femeie sunt destul de numeroși.

Sindromul Couvade poate exprima în egală măsură și dorința tatălui de a se implica  mai mult în creșterea copilului. Un fel de trecere de la statutul de tânăr adult la cel de tată. Pentru unii acest sindrom reprezintă o modalitate de a-și exprima anxietatea sau temerile în ceea ce privește sănătatea bebelușului, angoasa provocată de sosirea unui membru nou în familie sau teama că nu vor face față acestei noi responsabilități.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…