Coșmarurile pot începe spre vârsta de 2-3 ani și sunt mai frecvente între 3-10 ani. După această vârstă sunt din ce în ce mai rare, copilul crește și nu mai are atât de multe coșmaruri. Se produc în general spre sfârșit de noapte, în timpul fazei somnului paradoxal. Copilul se trezește brusc cu o senzație de angoasă. În general, nu trebuie să te îngrijorezi din cauza acestor coșmaruri deoarece atât visele cât și coșmarurile fac parte din dezvoltara psihologică a copilului.
Cauzele coșmarelor. Cauza exactă a unui coșmar poate fi destul de greu de identificat. Există mai multe cauze posibile:
- copilul trece prin mai multe stări de teamă și de nesiguranță pe timp de zi precum teama de necunoscut, o schimbare sau o dificultate de învățare. Poate fi vorba despre o informație captată pe timp de zi pe care nu o înțelege. Aceste preocupări pot reapărea mai apoi sub diferite forme, noapte, în timp ce visează.
- Copilul poate trece printr-o serie de conflicte interioare. Visele, bune sau rele, îl ajută să facă față mai bine lumii celor mari.
- Poate fi stresat din cauza unei schimbări majore – o mutare, o separare, adaptarea la grădiniță sau la școală, sosirea pe lume a unui frate sau a unei surori, etc.
- Poate a avut loc un eveniment marcant în jurul său sau poate a fost mai impresionat din cauza unor lucruri văzute la televizor sau într-o carte. De aceea, supraveghează-l, asigură-te că nu se uită la ce nu trebuie.
Dacă copilul are un coșmar. Rămâi preț de câteva minute lângă el, încearcă să îl liniștești. Dacă îți povestește ce a visat, ajută-l să transforme partea înfricoșătoare a coșmarului într-un eveniment amuzant sau pozitiv (în care va triumfa, va învinge monstrul de exemplu). Dă-i jucăria preferată să doarmă în continuare cu ea sau pune-i muzică relaxantă pentru a-l ajuta să revină la sentimente pozitive. Lasă ușa deschisă și amintește-i că ești aproape de el. Trebuie să știe că nu trebuie să-i fie frică în pat, că patul și camera sa sunt locuri sigure. Temerile sale sunt reale, nu trebuie să le ignori. Încearcă să înțelegi dacă există ceva la școală care îl perturbă sau chiar acasă.
Cu toate acestea, dacă coșmarurile persistă și sunt din ce în ce mai frecvente și mai intense, dacă durează câteva săptămâni bune, cel mai bine este să consulți un medic.