Copilul meu nu mă ascultă… iată o frază pe care o auzim foarte des din gura părinților. Mai ales din cea a mamelor care întâmpină dificultăți în a comunica eficient cu copiii lor. Dar ar trebui să te liniștești, dacă te regăsești cumva printre aceste rânduri. Nu e sfârșitul lumii.
Să comunici eficient, așa cum trebuie cu copilul este posibil, chiar foarte ușor. Va trebui să analizezi însă mai întâi cum te descurci, care sunt posibilele erori pe care le comiți pentru a ameliora relația.
Citește câteva sfaturi, datorită cărora copilul va ajunge să te asculte și care vă va întări relația.
Este un lucru perfect normal ca un copil să nu asculte de părinți. Mai ales când sunt mai mici. În acest caz, cel mai bine ar fi să nu te enervezi sau să nu dramatizezi totul. Cel mai bine ar fi să încerci să te apropii de copil și să îi ceri câteva minute din timpul său pentru a te asculta.
Mama poate să fie și ea unul din factorii care pot cauza o comunicare ineficientă. Deci dacă ai tendința să îți ignori copilul sau dacă îți cere mereu atenție și nu i-o oferi, nu e de mirare că nu reușiți să vă înțelegeți deloc.
Dacă tu însăți nu îți asculți copilul, nu aștepta de la acesta să facă același lucru la rândul său. Cel mai bun lucru pe care îl poți face – să te dai pe tine însuși drept exemplu.
Dacă ai impresia că ai un copil apatic, care nu te ascultă sau care nu este atent la tine, ar trebui să încerci să înțelegi de ce se întâmplă acest lucru. Uneori copiii se pot preface că nu își înțeleg părinții. Este pur și simplu un act de nesupunere.
Dacă se întâmplă des, caută cauza pur și simplu. Poate că este concentrat asupra unui lucru, poate că nu este atent la 2 lucruri deodată… în funcție de cauze, va trebui să acționezi în consecință.
M-am săturat să repet mereu aceleași lucruri. Înainte de toate, trebuie să știi că nimic nu poate fi mai supărător pentru un copil decât un ordin repetitiv. Copilului îi va lipsi în mod automat motivația. Dar, în schimb, trebuie să știi că lucrurile noi surprind mereu.
Trebuie deci să fii cât mai creativă atunci când transmiți mesaje copilului tău. Schimbă deci conținutul, cuvintele și felul în care te exprimi. În acest fel, nu îți vei mai plictisi copilul și te va asculta mai ușor.
Tot ce spun îmi enervează copilul. Trebuie să înveți cum să comunici. Identifică deci care sunt cuvintele pe care le poate aprecia copilul tău. Nu vorbi pentru a te afla în treabă. Învată să exprimi lucrurile în așa fel încât acestea să aibă o influentă sau un rezultat pozitiv.