Acasa Educație Purtarea bebelușului și mijloacele de purtare

Purtarea bebelușului și mijloacele de purtare

5 min read
0
0
349

Un sistem de purtare constă în purtarea bebelușului într-un sistem format dintr-un material. Purtarea bebelușului este o metodă adoptată de din ce în ce mai multe mămici care preferă să renunțe la clasicul cărucior în favoarea mijloacelor de purtare a bebelușului – wrap elastic, wrap țesut, sling cu inele, mei tai, etc.

Folosit în mod adecvat, sistemul de purtare reprezintă o metodă simplă și confortabilă care favorizează dezvoltarea bebelușului. În plus, îi permite mămicii să își elibereze mâinile pentru a desfășura anumite activități.

Avantaje pentru bebeluș

Facilitatea digestiei.  Deoarece bebelușul este așezat într-o poziție verticală ceea ce favorizează râgâitul, evită refluxul și diminuează colicii.

Facilitează crearea legăturii de atașament. Gesturile și privirile afectuoase din timpul purtării bebelușului în sistem stimulează producția de ocitocină, un hormon ce contribuie la crearea unei legături de atașament între mamă și copil. În plus, cu ajutorul unui sistem de purtare mămica poate răspunde mai repede nevoilor copilului, ceea ce este un lucru benefic.

Îl liniștește pe bebeluș. Purtatul asigură o mai mare proximitate între părinte și copil. Acesta din urmă poate auzi vocea părintelui, să îi vadă chipul. În plus, în momentul în care este purtat, copilul este supus unei mișcări constante și ritmice, este în contact fizic cu părintele său. Drept urmare, purtatul are un efect calmant pentru bebeluș, îi conferă un sentiment de siguranță. ceea ce înseamnă plâns mai puțin, agitație mai puțină.

Stimulează dezvoltarea cognitivă a bebelușului și favorizează somnul. Apropierea dintre părinte și copil acționează asemenea unei bariere împotriva stimulărilor exterioare. Un lucru ce îl ajută pe bebeluș să își controleze mai bine sistemul nervos, să adoarmă mai repede. În plus, aflat în sistem, bebelușul este incitat să exploreze. Este martorul activităților desfășurate de părinte, ceea ce îi procură stimulări senzoriale multiple. Un lucru care favorizează dezvoltarea cognitivă și abilitățile motorii.

Avantaje pentru părinte

Libertate de mișcare. Deoarece are mâinile libere, părintele poate avea grijă de copil și să execute sarcinile zilnice.

Contribuie la formarea legăturii părinte-copil. Purtatul permite o mai bună interpretare a gesturilor făcute de bebeluș. Ceea ce înseamnă că părintele acționează mai rapid. În plus, legătura părinte-copil este mai puternică.

Favorizează alăptatul. Folosirea unui sistem este recomandată și în timpul alăptatului deoarece este favorizat contactul corporal dintre mamă și bebeluș. Poziția bebelușului este mai confortabilă. În plus, mama este la adăpost de privirile oamenilor și își poate hrăni copilul liniștită.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…