A se înțelege asupra valorilor oferite unui copil, asupra rutinei și asupra regulilor este o adevărată provocare pentru părinți. Fiecare are propria sa viziune asupra lucrurilor, bazată pe propriile sale valori și pe propria experiență de viață. Însă, pe cât posibil, părinții trebuie să formeze o echipă când vine vorba despre educarea copiilor.
Este posibil să acționeze în același mod? Este de preferat ca cei doi părinți să se pună de acord cu privire la rutina copilului, asupra comportamentului așteptat din partea copilului – să nu țipe, să se culce la ora potrivită, să își aranjeze jucăriile. Cu toate acestea, este normal ca tu și partenerul tău să nu faceți lucrurile exact la fel. Spre exemplu, se poate ca unul din părinți să fie mai răbdător cu copilul iar celălalt să își piardă rapid răbdarea.
Dacă regulile sunt mult prea diferite între tine și partenerul tău, copilul va înțelege că va putea obține mai rapid ceea ce își dorește de la unul din părinți.
Cum să reacționăm în fața copilului? În cazul în care nu ești de acord cu modul de acționare al partenerului tău de viață, nu îi spune acest lucru în fața copilului. Vorbiți și puneți-vă de acord asupra unei modalități de a reacționa pe viitor.
Iată câteva sfaturi:
- Vorbiți împreună despre valorile pe care vreți să le oferiți copilului vostru. Acest lucru vă va ajuta să stabiliți regulile pe care copilul trebuie să le respecte.
- Stabiliți împreună câteva reguli de bază esențiale pentru care veți acționa într-un mod asemănător – ora culcării sau rutina de dimineață de exemplu. Astfel, copilul va înțelege ce așteptări ai de la el.
- Fiți mai supli în privința unor lucruri care nu sunt esențiale. Acest lucru va permite fiecărui părinte să acționeze în funcție de propria sa personalitate. Spre exemplu, cu tata bătăile cu perna sunt permise. Cu mama putem sta în pijama mai mult timp la sfârșit de săptămână.
- Conveniți, la nevoie, asupra momentelor zilei în care regulile sunt determinate de un singur părinte însă pe care acceptați să le aplicați amândoi. Spre exemplu la masă aplicăm regulile lui tati, la culcare regulile lui mami, etc.
Nu uita faptul că părinții formează o echipă și ar trebui să acționeze, pe cât posibil, în același mod. Dacă nu ești de acord cu partenerul tău trebuie să vorbești cu el când copilul nu este de față. Copiii sunt capabili să se adapteze unor reguli diferite dacă acestea sunt bine explicate.