Un somn de calitate favorizează dezvoltarea copilului și îl ajută să învețe lucruri cu mai mare ușurință. Din contră, lipsa somnului poate să îi distrugă starea de sănătate, să îi afecteze memoria, raționamentul logic, comportamentul și capacitatea de a-și controla emoțiile.
Câte ore pe noapte? Numărul suficient de ore de somn pe noapte variază de la un copil la altul. În general, până la vârsta de cinci ani copilul are nevoie de 10-12 ore de somn pe noapte și poate de o siestă pe timp de zi (începând cu vârsta de 3 ani, 3 din 4 copii nu mai dorm după-amiaza). Începând cu vârsta de șase ani și până la aproximativ 12 ani, un copil are nevoie de 10-11 ore de somn pe noapte. Cea mai bună modalitate de a ști dacă copilul tău doarme suficient și bine este să fii atentă la semnele unei lipse de somn:
- se trezește foarte greu dimineața;
- nu se poate concentra și este mai neîndemânatic;
- este irascibil și plânge din orice, fără motiv;
- este mai impulsiv și mai agresiv;
- este dezinteresat de lucrurile care îi plac de obicei;
- devine mai zgomotos și hiperactiv;
- este adesea bolnav;
Beneficiile unui somn de calitate asupra copilului:
Un somn suficient, in numar de ore și calitate contribuie la dezvoltarea copiilor și la învățare. În timp ce doarme copilul cimentează tot ceea ce a învățat pe parcursul zilei. Somnul suficient îi permite copilului să:
- își întărească cunoștințele, atât în ceea ce privește limbajul cât și în ceea ce privește abilitățile motorii, informațiile învățate și strategiile pentru a rezolva o problemă;
- să își folosească mai bine raționamentul logic;
- să își gestioneze mai bine emoțiile;
- să rămână în alertă de-a lungul zilei;
- să se concentreze mai mult timp;
- să se dezvolte în mod corect din punct de vedere fizic;
- să își întărească sistemul imunitar;
Consecințele lipsei somnului
- copilului îi va fi mai greu să își gestioneze emoțiile, va fi impulsiv, agresiv chiar sau va avea tendința să fie deprimat;
- va avea un comportament hiperactiv;
- nu va fi atent și concentrat;
- nu va mânca bine și are tendința să ia în greutate;