Acasa Mămici Anca Îngrijirea tip cangur sau magia piele pe piele

Îngrijirea tip cangur sau magia piele pe piele

5 min read
0
0
554

La prematuri și la sugarii care au o greutate mai mică, sub normal contactul fizic reprezintă o nevoie vitală. Îngrijirea tip cangur, din ce în ce mai răspândită în secțiile de neonatologie, inclusiv pentru bebelușii născuți la termen le permite acestora să profite de toate beneficiile, atât fiziologice cât și emoționale.

Columbia, 1978 – în lipsa unor incubatoare atât de necesare, Nathalie Charpak, pediatră franceză, pune în aplicaere îngrijirea tip cangur, destinată bebelușilor născuți prematur sau cu o greutate sub medie, care au nevoie de mai multă căldură și asistență pentru a se hrăni și pentru a se dezvolta.

Această metodă este una cât se poate de simplă: plasarea sugarului în permanență pe pielea mamei pentru ca acesta să se dezvolte mai ușor și mai repede, în contact cu ritmul cardiac al mamei sale (sau al tatălui) beneficiind de căldura corpului acesteia. Acest lucru implică ca starea sa să fie stabilă, fără probleme cardiace sau neurologice, să dispună de autonomie respiratorie și să fie capabil să sugă la sân.

Metoda cangurul, o îngrijire specială.

În limba engleză, expresia kangoroo care traduce imediat aspectul pozitiv al acestei metode. Deoarece metoda piele pe piele îi conferă micuțului un mediu senzorial ideal pentru dezvolarea sa și facilitează crearea de legătură între el și mamă, stimulând crearea de ocitocină, hormonul atașamentului, care este, în egală măsură, extrem de solicitat și în timpul alăptării. Bebelușul are parte de o mulțime de beneficii în urma acestui contact direct – diminuarea stresului, stabilizarea ritmului cardiac și a temperaturii, sporirea timpului de somn…metoda favorizează și alăptarea naturală a copilului și o mai bună digestie. Cel mai mare avantaje ste că această îngrijire diminuează perioada de spitalizare în cazul unui bebeluș născut pematur.

Piele pe piele – o investiție parentală totală

Uneori, pentru Citeste mai multe

Comentarii Facebook
  • Activitati extracurriculare

    Știm cu toții că activitatea de creștere a copiilor este de fapt un loc de muncă cu normă …
  • Poezie pentru tata

    Deși ne aflăm în luna mămicilor/fetelor, să nu uităm și de tătici. O mică poezie cu mesaj …
  • Omul de zăpadă

    compunere Într-o zi, Vlad și Ilinca s-au întâlnit pe derdeluș. Săniuța lor alunecă pe deal…
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Anca

Lasă un răspuns

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…