De când și-a făcut un loc pe raioanele supermarket-urilor, laptele vegetal ne-a lăsat cu o dilemă – este adaptat copiilor? Bebelușilor? Va fi laptele vegetal pe placul copiilor? Este acest lapte vegetal interesant din punct de vedere nutrițional? Vă spunem totul despre această băutură vegetală.
Ce este laptele vegetal? Chiar dacă poartă denumirea de lapte vegetal, în realitate este vorba despre un mic abuz de limbaj. Aceste băuturi vegetale (așa ar trebui să le numim) nu conțin lapte, în realitate sunt compuse din apă și oleaginoase sau cereale. Drept urmare, o veste foarte bună pentru bebelușii alergici la proteinele din laptele de vacă – această băutură nu conține, chiar dacă poartă denumirea de lapte. Acest lucru este valabil și în cazul iaurturilor vegetale. Printre rețetele în vogă regăsim laptele de migdale, reputat pentru faptul că este digestiv și gurmand, laptele de ovăz, ușor și delicat cu stomacul, laptele de soia, laptele de cocos, cu arome mai exotice. În momentul diversificării alimentare – la șase luni adică – aceste băuturi vegetale pot fi oferite fără probleme bebelușului. Atenție însă, vocația lor nu este aceea de a înlocui laptele adevărat. Pentru creșterea și dezvoltarea copilului laptele este încă indispensabil. Copilul mai are încă nevoie de lapte, între 500-800ml pe zi, matern sau praf.
Gustul laptelui vegetal este unul dulce în general, este ușor și onctuos ceea ce îl face accesibil și digestiv. Și, pentru un plus de originalitate, îi putem adăuga fructe sau cereale.
Este sănătos laptele vegetal? Laptele vegetal are particularitatea de a conține acizi organici care fac calciul solubil drept urmare accesibil. Cât despre oleaginoase, acestea nu au fost denumite din intamplare super-alimente deoarece sunt bogate în proteine vegetale și în fibre (care favorizează Citeste mai multe