Este normal ca un copil să resimtă furie sau tristețe când vine vorba de aruncarea unui număr mare de jucării sau desene ale sale sau să dea o parte din jucăriile cu care nu se mai joacă sau să le arunce pe cele stricate.
De ce nu este ușor să renunțe la unele jucării?
Chiar dacă copilul nu se mai joacă de multă vreme cu jucăriile vechi, acestea pot reprezenta amintiri frumoase pentru el. Spre exemplu, copilul poate fi atașat de o jucărie de pluș primită de la bunica chiar dacă nu se mai joacă de mai multă vreme cu ea. Unele din aceste obiecte familiare îi oferă copilului senzația de confort. Drept urmare, nu este recomandat să donezi sau să arunci jucăriile copilului fără ca acesta să știe acest lucru. Implică-l, alegeți împreună jucăriile pe care le păstrează și pe care le donează sau le aruncă. Astfel, copilul va realiza că alegerile sale au o valoare în ochii tăi. În plus, este conștient de faptul că nu este obligat să arunce ceea ce îi place, ceea ce iubește.
Cum ajutăm copilul să renunțe la unele lucruri
- explică-i copilului că uneori este necesar să renunțăm la unele lucruri. Fă-l să înțeleagă că nu mai este loc suficient în camera lui pentru a păstra totul. Spune-i că unii copii vor fi mai mult decât fericiți să primească jucăriile cu care el nu se mai joacă, nu le mai folosește.
- Cere-i părerea înainte de a arunca sau de a dona jucăriile. Învață-l să le păstreze doar pe cele care sunt cu adevărat importante pentru el. Îl poți ajuta să facă triajul între jucării, să vezi care sunt pe cele la care poate renunța sau cele pe care vrea să le mai Citeste mai multe
Comentarii Facebook