La trei ani, copilul nu știe prea multe cuvinte și începi să te îngrijorezi? Iată ce spun specialiștii.
Când copilul nu vorbește…
Dacă un copil de trei ani nu vorbește deloc sau foarte puțin atunci este cazul ca părinții să se îngrijoreze mai ales dacă copilul nu a legat încă nicio relație afectivă puternică și de comunicare cu persoanele din anturajul său. Copiilor cărora părinții nu le-au vorbit încă de pe vremea pe care erau încă bebeluși se exprimă de obicei pe o voce metalică, fără ton. În cazul acesta părinții ar trebui să consulte un psiholog sau un ortofonist. Însă, dacă este atașat de părinți și fericit însă nu este genul vorbăreț cel mai bine ar fi ca părinții să consulte un medic ORL pentru a se asigura de faptul că nu există nicio problemă cu auzul.
Adevărul este că fiecare copil se dezvoltă în ritmul său. În ceea ce privește dezvoltarea limbajului, unii pot manifesta o întârziere mai mult sau mai puțin importantă în raport cu cei de vârsta lor. Acest decalaj este cel mai adesea o sursă de angoasă pentru părinți însă când ar trebui să înceapă să se îngrijoreze cu adevărat?
Concret, putem vorbi despre întârziere de vorbire la copii în momentul în care micuțului îi este greu să învețe cuvinte noi sau să alcătuiască fraze complete, corespunzând nivelului așteptat pentru un copil de vârsta sa. În jur de 20% din copii prezintă întârziere de limbaj, mulți dintre ei reușeșesc să depășească această problemă până la vârsta de patru ani.
Care sunt semnele unei întârzieri de vorbire?
Până la vârsta de trei ani este absolut normal ca un copil, aflat în plin proces de învățare a limbajului să nu se exprime atât de corect. Însă este important ca părinții să fie atenți la semnele care indică o întârziere de limbaj.
Înainte de 12 luni este normal ca un copil să nu vorbească încă însă unele comportamente atipice pot anunța unele tulburări viitoare. Părinții pot observa lipsa de reacție la stimuli exteriori și la zgomotele din jur, reticențe la mângâieri, etc.
Între 1 an și 2 ani jumătate, după doi ani în special copilul își îmbogățește zi de zi vocabularul. Semnele de îngrijorare sunt – este incapabil să asocieze două cuvinte, nu repetă ceea ce aude, nu imită zgomotele emise de animale sau nu înțelege cuvinte simple.
După 30 de luni semnele care ar trebui să îi îngrijoreze pe părinți sunt următoarele: copilul nu poate răspunde la întrebări simple sau să îndeplinească anumite sarcini și nu poate asocia o imagine cu un obiect.