Un copil recunoscător este un copil rar, după cum spune proverbul „Recunoștința este floare rară.” Una dintre sarcinile părinților, pe lângă creșterea propriu-zisă a copilului, este educarea lui. Fără oameni educați nu ne putem aștepta la o societate înfloritoare, de succes. Copilul trebuie învățat încă de mic să fie recunoscător pentru ceea ce primește. Cuvintele magice trebuie puse la loc de cinste, folosite des, ca să aibă rezultatele așteptate. Există diverse modalități prin care noi, părinții, putem să ajungem la acest rezultat:
- Spune-i copilului „Mulțumesc!”. Cel mai grăitor exemplu este cel personal. Odată ce îi mulțumești copilului pentru ceea ce face, nu numai că îl bucuri, dar îi și arăți cum trebuie să vorbească. Este un adevăr bine știut că un copil învață mai ales prin imitație, așadar de ce să nu îi oferim o imagine bună?
- Nu-i oferi tot ce își dorește imediat. „Cine nu muncește să nu mănânce!” spune un dicton celebru. Cum ar fi ca noi să primim orice doar dacă batem din palme? Ne-am lăsa pe o ureche, desigur. Același sistem trebuie aplicat și la copii. Deși este greu să pui un copil la muncă, există sarcini pe care acesta le poate îndeplini, mai ales dacă este stimulat. Dacă își dorește un anumit lucru, noi am putea să i-l oferim în schimbul unor sarcini simple precum făcutul temelor, așezatul jucăriilor sau al hăinuțelor.
- Adaugă recunoștința zilnică la programul cotidian. Fă-ți un program zilnic, la care să adaugi un interval de timp alocat confesiunilor de recunoștință de tipul „Azi sunt recunoscător pentru…”. În fiecare zi poți să îți înveți copilul să fie recunoscător pentru faptul că a văzut lumina zilei din nou, pentru faptul că are cu ce se îmbrăca, ce mânca. Dacă te vede pe tine că îți arăți recunoștința, va face și el asemenea!
- Scrie bilețele pe care să Citeste mai multe
Comentarii Facebook