Acasa Educație Copil autist- cateva exerciții importante

Copil autist- cateva exerciții importante

5 min read
0
0
217

Ca părinți de copil autist cum am putea să îi motivăm? Autismul este o tulburare de origine neurobiologică, pe bază genetică și cu caracter cronic, care afectează enorm configurarea sistemului nervos și funcția cerebrală. Ca părinți, ar trebui să știm cum să motivăm un copil autist, să îl ajutăm cum putem. Simptomele au o legătură cu interacțiunile sociale și cu comunicarea precum și cu o lipsă a supleții în rațiune și restricția intereselor și comportamentului.

Nicio persoană afectată de acest sindrom neuropsihiatric nu prezintă aceleași caracteristici observabile la alții. Iată o serie de exerciții sau activități care favorizează stimularea capacităților cognitive ale copiilor afectați de autism.

Activități cu cifrele. Interesele copiilor autiști sunt în general mai limitate, însă mulți sunt atrași de cifre în special. Le place să se joace cu același număr de obiecte. De altfel, un copil autist prezintă o mare fascinație pentru obiectele vizuale. Trebuie deci să îi stârnim interesul natural pentru cifre. Un exemplu ar fi să faceți împreună baloane de săpun și să e numărați. Cpiii pot face și activități de clasificare în funcție de diferite forme sau culori. Acest lucru îi va ajuta să stabilească categorii și să observe obiecte.

Muzicoterapie pentru copiii autiști. Muzicoterapia este o disciplină care poate favoriza dezvoltarea comportamentului uman. Expresia muzicală funcționează la un nivel de limbaj non verbal și favorizează canalele de comunicare. Vă puteți distra recunoscând sunetele corpului uman precum râsul, aplauzele sau căscatul. Recunoașterea acestora este o primă etapă importantă pentru copilul autist. Este important să ne așezăm împreună cu copilul și să repetăm gesturile care generează sunetul, indicând totodată numele și semnificația sa. O altă activitate interesantă este aceea când copilul învață cu mama un cântecel scurt și repetitiv, incluzând gesturile corporale.

Jocurile de imitație.  Reproducerea sau imitarea unui anumit comportament îi poate permite copilului să înțeleagă mai bine lumea care îl înconjoară și să își dezvolte competențele sociale. Un joc de imitație interesant constă în a desena unele gesturi cotidiene precum pieptănatul, spălatul pe dinți, mâncatul și copilul să le imite. Puteți desena în egală măsură animale și copilul să scoată apoi sunetele emise de acestea. Orice activitate care implică repetatul este validă. Important este ca un copil să fie atras de aceste activități și să nu își piardă interesul. Activitățile trebuiesc adaptate în funcție de gusturile și nevoile copilului.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…