Acasa Educație 3 sfaturi Montessori pentru a educa copii independenți

3 sfaturi Montessori pentru a educa copii independenți

4 min read
0
0
361

Metoda Montessori pentru a educa copii independenți este de mare ajutor pentru a le dezvolta autonomia, autodisciplina și inițiativa de explorare și de căutare.

Educarea copiilor este un drept fundamental. Acest lucru permite achiziționarea unor noi cunoștințe și contribuie la dezvoltarea personală, favorizând astfel integrarea lor socială și profesională. Iată 3 sfaturi oferite de Maria Montessori pentru a educa copiii.

Orientarea copiilor. Copiii de 2-3 ani intră în prima perioadă de dezvoltare umană. Este vorba de cea mai importantă de altfel. Este momentul în care micuții achiziționează un maxim de potențial de învățare. La această vârstă mai au nevoie și de cel mai mult ajutor. Asta datorită faptului că sunt dotați cu o energie creatoare enormă și au nevoie să fie ghidați. La această vârstă copilul începe să comunice. Părinții trebuie deci să le ofere primele responsabilități, adapate vârstei lor. Părinții trebuie să îi ghideze și să supravegheze fecare sarcină oferită copilului.

Ajustarea mediului. Mediul în care trăiește copilul trebuie să fie organizat pentru a se încuraja auto-învățarea copiilor. Acesta trebuie să fie unul simplu, luminos și ordonat. De altfel, pentru ca micuții să poată să interacționeze, locul trebuie să dispună de o luminozitate potrivită, de plante, de artă, de muzică și de cărți.

Această ajustare este deosebit de importantă deoarece le permite copiilor să își dezvolte aspectele sociale, emoționale și intelectuale. Este în egală măsură recomandată adaptarea mobilierului la vârsta copilului pentru ca acesta să poată să se instaleze fără ajutorul și fără supravegherea constantă a unui adult.

Consiliază și ghidează copilul în permanență. Copiii cu vârsta cuprinsă între 7-8 ani cunosc o evoluție. Aceștia trebuie să își întărească stima de sine, identitatea și viitorul ca persoană utilă, capabilă și independentă. La această vârstă copilul se poate integra pentru a realiza mai multe lucruri. Părinții trebuie să îl consilieze, să îi ofere sfaturi în permanență pentru ca acesta să fie conștient de ceea ce poate să facă într-un mod responsabil. Participarea adulților este fundamentală în formarea unui copil conform principiilor Montessori. Este vorba despre o ghidare respectuoasă și afectuoasă totodată, propunându-i elemente care să îl formeze, să îl ghideze în drumul său spre independență.

Trebuie să ținem cont de faptul că un copil reprezintă viitorul nostru. De aceea, punerea în practică a acestui model educativ va contribui la educarea sa integrală.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…