Acasa Educație Laringita la copii

Laringita la copii

5 min read
0
0
296

Primăvara în special, laringita este o afecțiune destul de frecventă la micuții între 18 luni – 5 ani. Iată câteva lucruri despre această afecțiune destul de frecventă la copiii mici.

Ce este laringita?

Laringita, a nu se confunda cu angina, este o inflamație a mucoasei laringiene. Apare în special odată cu schimbările climatice si este in general consecutivă unei rinofaringite sau rinoadenoidite. Este mult mai gravă decât la adulți deoarece laringele unui copil este mult mai îngust decât cel al unui adult, având o dimensiune de aproximativ 5 mm. În plus, mucoasa laringiană este mult mai moale la copii.

Copilul se trezește în mijlocul nopții, nu poate dormi, nu poate respira. Inspirația sa este lentă, zgomotoasă și dificilă. Nu poate găsi o poziție confortabilă de somn deoarece tușește și se îneacă în timpul somnului. Este, în mod vizibil, extrem de angoasat. Tusea sa este uscată, bitonală chiar dacă micuțul bolnav nu are febră.

Cele patru forme de laringită

Laringita striduloasă sau spastică este cea mai frecventă și cea mai puțin gravă. Inflamația afectează regiunea laringelui situată deasupra corzilor vocale. Copilul nu poate respira bine și tușește. În ciuda acetui aspect impresionant totul intră la normal după câteva minute de la criza de tuse.

Laringita subglotică. Virusul responsabil de laringita subglotică apare în special în cazul schimărilor climatice, de la primăvară la vară sau de la toamnă la iarnă. În general este însoțită de febră.

Epiglotita este rară dar extrem de severă. Germenul în cauză este o bacterie, Haemophilus influenzae. Epiglotita este un caz de o urgență extremă care impune spitalizarea.

Laringita recidivantă poate fi cauzată de un reflux gastro-esofagian. Poate fi vorba despre malformații congenitale ale laringelui sau de inflamații permanente ale vegetațiilor sau ale amigdalelor.

Cum trebuie să reacționăm în caz de laringită. Consultă medicul de urgență. Oricare ar fi forma sa, laringita reprezintă întotdeauna o urgență medicală. Trebuie să eviți cu orice preț două gesturi și anume: așteptând să ajungi la medic cu copilul nu trebuie să obligi copilul să stea culcat, chiar din contră, doar îi vei face rău. Poziția așezată este destul de dificilă în acest caz. Nu încerca să te uiți la gâtul său cu ajutorul unei linguri, consecințele acestui lucru pot fi destul de grave. Singurul lucru pe care îl poți face este să umezești puțin atmosfera pentru a ajuta copilul să respire mai ușor. Un alt sfat, pune la fiert câteva foi de eucalipt într-un bol și lasă-l pe copil să inhaleze.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…