Acasa Educație Fie că se joacă singur sau cu alții, jocul este extrem de benefic pentru copil

Fie că se joacă singur sau cu alții, jocul este extrem de benefic pentru copil

5 min read
0
0
579

Jocul este amuzant pentru cei mici dar este și un lucru esențial pentru ei. Copilul are nevoie să se joace pentru a descoperi lucruri noi, pentru a înțelege lumea care îl înconjoară și pentru a se dezvolta cât mai bine. Datorită jocului copilul dezvoltă de altfel mai multe abilități.

Efecte pozitive asupra dezvoltării

Încă de la o vârstă fragedă, jucându-se, un copil începe să învețe mai multe lucruri. Învață lucruri noi făcând ceva ce îi provoacă plăcere. Jocul are doar efecte pozitive asupra dezvoltării sale. Spre exemplu asupra:

dezvoltării sale motorii și senzoriale

Când bebelușul se distrează manipulând anumite obiecte, privindu-le, ducându-le la gură, descoperă culori, texturi, forme, sunete și gusturi. Crescând, jocul îi oferă și ocazia de a alerga, de a sări, de a lansa un balon și multe altele. Un lucru care îi întărește mușchii, abilitățile fizice și echilibrul.

  • dezvoltării intelectuale

Jocul dezvoltă în egală măsură gândirea și capacitatea de a rezolva problemele. Spre exemplu, atunci când un bebeluș se distrează scoțând sunete cu anumite obiecte sau când răstoarnă cuburile, micuțul începe să înțeleagă că aceste gesturi ale sale dau rezultate. Jocul favorizează în egală măsură creativitatea și imaginația. Este cazul, spre exemplu, al momentelor când copilul inventează povești cu ajutorul figurinelor.

  • dezvoltării sociale

Jocul îi permite copilului să învețe să trăiască cu alții. Atunci când se joacă cu alți copii, micuțul învață să împartă, să își aștepte rândul, să facă unele compromisuri și să regleze anumite șicane.

  • dezvoltării limbajului

Atunci când se joacă copilul învață să spună cuvinte noi, să își exprime ideile și să se facă înțeles.

Cum să îl încurajăm să se joace

Jocul este o activitate spontană pentru copil, se joacă în mod natural, spontan. Dar, se întâmplă ca, orarul prea organizat al familiei să îi lase mai puțin timp pentru joacă. Astfel, iată câteva idei.

Pune-i la dispoziție jucării variate cu ajutorul cărora să se poate juca și distra. Cuburi, păturică pentru activități, jucării de pluș, plastilină, cărți senzoriale, figurine, veselă din plastic, cutii de carton, mașinuțe, etc, adecvate vârstei sale.

Propune-i copilului diferite activități în locuri diferite – jucatul în nisip, jucatul în zăpadă, cu alți copii, etc.

Ieșiți afară cât mai des.  Când se joacă la exterior copiii se joacă mai mult și câștigă încredere în propriile forțe.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…