Acasa Educație Venirea pe lume a celui de-al doilea copil – Regresia

Venirea pe lume a celui de-al doilea copil – Regresia

5 min read
0
0
405

Odată cu venirea pe lume a unui frate sau o soră mai mică, copilul mai mare are tendința să redevină bebeluș, să regreseze cu alte cuvinte.

Sunt numeroase avantajele oferite de statutul de frate mai mare. Dar, copilul își dă seama, încetul cu încetul că bebelușul este complet dependent de mama sa, că nu știe încă să meargă și că bea lapte din biberon. Cum făcea și el de altfel dar nu își mai amintește. Copilul mai mare își dă seama că bebelușul este răsfățatul casei. Este de înțeles faptul că vrea să regreseze, că ar vrea să fie iar bebeluș, ca toată lumea să îl trateze cum îl tratează pe fratele mai mic.

Încearcă prin toate metodele să atragă atenția mamei sale – sparge o farfurie, începe să își sugă degetul…totul doar ca să fie din nou el în centrul atenției. Eforturile copilului mai mare de a semăna cu fratele mai mic nu fac decât să o enerveze pe mamă inițial, până când aceasta reușește să înțeleagă de ce acesta se comportă așa. Oricât de paradoxal poate părea acest lucru, un copil care regresează este cel mai adesea un copil care crește. Își ia elanul pentru a sări mai bine…în lumea fraților mai mari.

Regresia constituie drept urmare o etapă normală în dezvoltarea sa, între două statuturi extrem de diferite: cel de copil unic și cel de frate mai mare. În general, această etapă durează doar câteva zile sau câteva săptămâni, timp în care părinții ar fi bine să se plieze, pe cât posibil, exigenței copilului. Dacă brusc începe să ceară un biberon cu lapte ar trebui să îl lași să încerce de două-trei ori. Odată ce îl lași își va bate joc de surioara sa sau de fratele său pentru simplul fapt că nu știe mânca singur/ă. Într-un final această etapă de regresie constituie pentru copilul mai mare o modalitate excelentă de a-și afirma superioritatea.

Drept urmare, nu trebuie să îl faci să se simtă rușinat sau să îl cerți pentru simplul fapt că se comportă așa. Sentimentele sale riscă să fie rănite și copilul ar putea, încetul cu încetul, să se închidă în sine. Arată-i că ai înțeles mesajul pe care încearcă să ți-l transmită, însă chiar dacă are un frate mai mic asta nu înseamnă că a pierdut atenția și afecțiunea ta.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…