Acasa Educație Jocurile și bebelușii

Jocurile și bebelușii

5 min read
0
0
326

Încă de la naștere, bebelușul este pregătit să se joace în felul său. La început, totul este simplu. În primele luni de viață bebelușul se folosește de simțuri pentru a se juca și pentru a învăța totodată. Se distrează de cele mai multe ori cu el însuși, jucându-se cu mâinile și cu picioarele.

Cu toate acestea, nimic nu poate înlocui contactul uman și atenția pe care un bebeluș o primește atunci când se joacă cu unul din părinții săi sau cu o persoană pe care o cunoaște bine. Chiar și un nou-născut are nevoie de o astfel de atenție.

Beneficiile jocului pentru bebeluș. În momentul în care te joci cu bebelușul îl vei cunoaște mai bine, vei reuși să îi decodezi mai ușor semnalele pe care ți le trimite. În plus, comunicarea dintre părinte și copil se îmbunătățește și se dezvoltă o legătură incredibilă între bebeluș și părinții săi. Jocul reprezintă și un moment al descoperirilor care permite  favorizarea dezvoltării bebelușului.

Dezvoltarea simțului. Jocul permite întâi și întâi dezvoltarea simțului bebelușului care începe, încetul cu încetul, să perceapă culorile, texturile, sunetele, formele și multe altele. Când te prinde de mână sau chiar de păr sau când se joacă cu o jucărie de pluș, bebelușul descoperă texturi și forme diferite și anumite senzații pe care aceste texturi i le provoacă.

Dezvoltarea fizică. Pe plan fizic, manipularea obiectelor sau interacționarea cu unul din părinți îi permite copilului să se familiarizeze cu corpul său. Atunci când își mișcă mânuțele sau picioruțele sau când încearcă să se întoarcă pentru a prinde o jucărie, bebelușul își perfecționează mișcările și își întărește mușchii.

Dezvoltarea intelectuală. Jocul alimentează abilitățile intelectuale ale bebelușului deoarece acesta învață enorm în timpul acestor mișcări de explorare. În momentul în care prinde o minge pentru a o băga în gură copilul explorează încetul cu încetul caracteristicile acestei jucrării.

Dezvoltarea afectivă. Jocul reprezintă un moment de plăcere pentru copil timp în care exercită un anumit control, ia inițiativa, reacționează la noutate și își exprimă bucuria sau nemulțumirea. Jocul îi permite în egală măsură să își exprime creativitatea și să aibă, încetul cu încetul, un sentiment al stăpânirii mediului înconjurător.

Dezvoltarea socială. Pentru bebeluș, jucatul cu părinții reprezintă o învățare socială. Prezența ta, râsul tău, gesturile și cuvintele tale îl încurajează să își continue această explorare. De aceea, cântecele, poeziile și poveștile pe care i le spui îmbogățește și întărește legătura care vă unește.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…