
Teama de medic este frecventă în copilărie. Aceasta survine la bebeluși spre vârsta de 8 luni din cauza angoasei de separare. Copilul începe să plângă deoarece îi este teamă de necunoscut și de situațiile noi care urmează. Este o situație absolut normală care dispare de obicei după vârsta de un an.
Cel mai adesea, teama de medic este dezvoltată în special atunci când copilul asociază o experiență negativă pe care a trăit-o la medic – un vaccin, un traumatism sau durere. Vârsta poate varia de la un copil la altul dar, în general, copiii cu vârsta cuprinsă între 2-5 ani dezvoltă în general teama de medic.
Cum îl putem ajuta să depășească această teamă?
Înainte de întâlnirea cu medicul
- Nu trebuie să îl faci să creadă că îl duci într-un alt loc, spune-i de la început unde mergeți. Cu câteva ore înainte de programare spune-i copilului că urmează să mergeți la medic.
- Joacă-te de-a medicul împreună cu copilul, sau spune-i povești petrecute în cabinetul medicului. Acest lucru îi va permite să vizualizeze examenul medical.
- Vorbește de medic într-o manieră pozitivă, spune-i că nimic rău nu i se va întâmpla.
- Dacă copilului îi este teamă de durere, de luarea sângelui de exemplu sau de un vaccin evită să îi spui că îl va durea. Spune-i că va simți o înțepătură, asemeni înțepăturii de insectă.
În timpul examenului medical
- Vorbește cu medicul înainte de examenul medical dacă are timp. Acest lucru îi va permite copilului să se obișnuiască cu vocea și cu chipul său.
- Dacă copilul plânge încearcă să îl liniștești vorbindu-i și atingându-l. dacă este mai mare spune-i că este normal să plângă atunci când îi este teamă de ceva.
- Fii calmă pentru a-l ajuta și pe copil să se calmeze.
- Du cu voi jucăria sa preferată sau ceva cu care să îi distragi atenția.
- Încurajează-l în permanență cu fraze de genul Bravo, ai reușit să nu te miști deloc, Ești foarte curajos sau Ești un veritabil campion.
După examenul medical
- Încearcă să îl liniștești, să îl pupi, să îl mângâi, acest lucru îl va liniști.
- Felicită-l dacă totul s-a petrecut așa cum trebuie. Acest lucru îi va oferi încredere în capacitățile sale.
- Permite-i copilului să se joace în sala de așteptare sau mergeți după vizita la medic în parc sau într-un loc în care-i place. Vizita la medic va fi astfel asociată cu ceva pozitiv.