Acasa Alimentație Alimentația mămicii care alăptează

Alimentația mămicii care alăptează

5 min read
0
0
788

Atunci când alăptează, mămicile nu au nevoie de o alimentație perfectă, este de ajuns  dacă aleg să consume alimente sănătoase și dacă mănâncă echilibrat pentru a-și restabili rezervele nutriționale după naștere și pentru a evita epuizarea. Spre exemplu, pot consuma alimente care nu erau recomandate în timpul sarcinii – sushi sau brânză nepasteurizată.

Pentru a produce cantitatea de lapte de care bebelușul are nevoie, corpul mămicii are nevoie de calorii suplimentare. O parte din aceste calorii provin din rezervele acumulate în timpul sarcinii. O altă parte este furnizată de către alimentație. Astfel, pentru a produce lapte într-o cantitate suficientă, tot ce trebuie să facă mămica este să mănânce atunci când simte că îi este foame.

Unele mame au mai mare poftă de mâncare în timp ce alăptează decât de obicei. Acest lucru este normal, nu ar trebui să se îngrijoreze dar nici să limiteze cantitatea alimentelor consumate. Dacă își respectă apetitul, majoritatea din mămicile care alăptează reușeșc să slăbească gradat în primele șase luni de la naștere. Cu alte cuvinte, greutatea lor se stabilizează.

 

Iată câteva sfaturi pentru mamele care alăptează

  • pentru a te asigura de faptul că, consumi toate elementele nutritive esențiale sănătății tale și cea a bebelușului tău, trebuie să alegi alimente sănătoase și să mănânci echilibrat.
  • Pe lângă cele trei mese obligatorii din zi ar fi bine să iei măcar două gustări sănătoase și nutritive de exemplu, fructe, legume, brioșe, pâine integrală sau iaurt.
  • Dacă te hrănești bine nu mai este nevoie să apelezi la suplimente de vitamine și de minerale. Cu toate acestea, dacă ești vegetariană și nu consumi de obicei nici un produs de origine animală atunci ar fi bine să iei un supliment pe bază de vitamina B12. O carență de vitamine la mămica care alăptează poate provoca o scăderea a nivelului de aceste vitamine din lapte.
  • Trebuie să ai grijă și la lichide. Dacă urina ta este de culoare închisă acest lucru înseamnă că nu consumi suficiente lichide. Trebuie să știi însă că dacă consumi o cantitate mare de lichide acest lucru nu va crește cantitatea de lapte produs. În plus, mitul conform căruia trebuie să bei lapte pentru a avea lapte este fals

Chiar dacă mult timp s-a crezut că alimente precum varza, ceapa sau alimentele picante îi fac rău bebelușului, nu este chiar așa. Este destul de rar ca un bebeluș să reacționeze la alimentele consumate de mama sa.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Alimentație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…