Acasa Educație Trecerea copilului de la pătuțul de bebeluș la un pat mai mare

Trecerea copilului de la pătuțul de bebeluș la un pat mai mare

5 min read
0
0
392

Copilul crește repede și brusc nu mai are loc în pătuțul de bebeluș cu care s-a obișnuit și în care a dormit minim 2 ani. Auzi noaptea cum se lovește cu picioarele de barele de lemn…fără îndoială a venit vremea să faceți trecerea la un pat mai mare. Iată câteva sfaturi în acest sens.

Alege momentul potrivit.  Chiar dacă patul a devenit prea mic pentru el, copilul rămâne atașat de pătuțul său cu bare. În acest pat se simte liniștit, în siguranță. Tranziția spre un pat mai mare trebuie să se facă treptat, la momentul potrivit. În general, cea mai potrivită vârstă este 2 ani – 2 ani și jumătate, chiar înainte dacă copilul a început deja să escaladeze patul și este în pericol. Această etapă trebuie făcută într-un moment de stabilitate, părinții trebuie să evite momente critice precum începerea grădiniței sau mutarea într-un alt apartament.

Implică-l în alegerea patului. După ce îi explici de ce trebuie să renunțe la patul de bebeluș, mergeți împreună pentru a alege noul pat. Va fi încântat cu siguranță, mândru că i se oferă această oportunitate. Fă același lucru și în ceea ce privește lenjeria de pat, sigur va prefera una cu personaje Disney sau super-eroi.

Crează-i un spațiu reconfortant. Chiar dacă patul său se schimbă, reperele trebuie să rămână aceleași. Păstrează-i perna preferată dacă are una și jucăriile de pluș cu care avea obiceiul să doarmă. Ritualul de seară trebuie să rămână același.

Ziua cea mare. Dacă copilul este nerăbdător să doarmă în noul său pat, nu mai aștepta, demontează vechiul pat pentru a face loc patului nou, de copil mare. În caz contrar, dacă ezită și nu pare prea încântat de această schimbare, o perioadă de tranziție l-ar putea ajuta – dacă patul de bebeluș permite acest lucru începe prin a scoate din bare. După, lasă-l să doarmă la amiază pe noua saltea. Astfel, se va obișnui mai ușor cu condițiile oferite de noul pat. Poți să îi citești povestea de seară în patul nou și să îl mai lași câteva nopți în patul vechi până se mai obișnuiește cu ideea. Fiecare părinte în parte cunoaște mai bine ritmul propriului copil.

În cazul în care încă se mai trezește noaptea din diferite motive, această tranziție va fi o mare schimbare pentru el. Acest lucru îi poate perturba și mai tare ritmul somnului. Dacă se va trezi în primele nopți ai răbdare, va trece și se va obișnui cu noul său pat.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…