Acasa Alimentație Imunitatea, un pasaj obligatoriu

Imunitatea, un pasaj obligatoriu

5 min read
0
0
796

Viruși, germeni, microbi…în primii ani de viață copilul trebuie să facă față unui număr mare de astfel de agresori. Pentru un sistem imunitar puternic trebuie să facem mai multe lucruri esențiale despre care vă vom vorbi în cele ce urmează.

Cum se apără organismul?

Imunitatea se formează în cursul primilor ani de viață. Aceasta reprezintă ansamblul mecanismelor care permit organsimului să se apere de tot felul de agresori. Încă de la naștere, bebelușul se confruntă cu numeroși viruși și bacterii. Pentru a se proteja, acesta dispune de un sistem imunitar prezent la nivelul circulației sanguine. Principalii săi aliați sunt globulele albe și limfocitele B care produc anticorpi sau imunoglobuline. Un deficit în aceste imunoglobuline corespunde unui simptom precis –dacă bebelușul suferă de o lipsă de imunoglobulina Ig A va fi mai predispus la diaree. Dacă are un deficit de imunoglobulina Ig G atunci copilul va fi mai predispus la infecții respiratorii și ORL.

Dacă copilul are parte de infecții respiratorii repetate, medicul se va interesa de calitatea sistemului său de apărare.

În ce moment este achiziționată imunitatea?

Imunitatea se constituie în primii ani de viață ai copilului, mai repede sau mai târziu. Totul depinde de predispozițiile naturale ale copilului, de felul în care este îngrijit, de alimentația sa, pe scurt de stilul său de viață care depinde în mare măsură de părinți în primii ani de viață. Un bebeluș alăptat va fi, în principiu, mai rezistent la infecțiile intestinale deoarece laptele matern este mai bogat în Ig A decât laptele praf.

În general, un copil care are o bună igienă de viață ( atât în ceea ce privește alimentația cât și somnul) dispune de mai multe atuuri pentru a combate aceste agresiuni.

Copiii aflați deja în colectivitate – creșă, grădiniță – riscă să se îmbolnăvească mai des deoarece intră în contact cu mai mulți viruși, mai mulți germeni. Copilul care stă acasă primii doi ani de viață nu se îmbolnăvește atât de des. În orice caz, niciun copil nu scapă de aceste boli ale copilăriei.

Există medicamente, denumite imunistimulente care contribuie la întărirea imunității copilului. Funcționează asemeni vaccinului. Aceste imunistimulente se pot da începând cu vârsta de 1 an, de preferință la sfârșitul verii. În plus, vitamina C nu trebuie să lipsească din alimentația copilului. Copilul trebuie să consume fructe de pădure, mere, rodii, citrice, spanac sau conopida. Proplisul și mierea de albine reprezintă remedii naturale cunoscute pentru întărirea sistemului imunitar.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Alimentație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…