Acasa Educație Schimbările aduse de grădiniță

Schimbările aduse de grădiniță

5 min read
0
0
349

Copilul tău urmează să înceapă grădinița din septembrie? Cu siguranță ești copleșită de o mulțime de emoții ca mamă. Dacă va plânge? Dacă nu se va acomoda? Iată care sunt principalele schimbări la care un copil trebuie să se adapteze la grădiniță.

Locul. Momentan copilul este obișnuit mai mult cu casa, aici își petrece o mare parte din timp. Intrarea în grădiniță vine cu o mulțime de schimbări și provocări pentru copil. Trebuie să se obișnuiască cu un loc nou în care va petrece câteva ore, cu sala, cu locul în care se ia masa, cu baia…

Grupa de copii. Copilul va petrece câteva ore pe zi în compania unui număr destul de mare de copii, în funcție de numărul copiilor din grupă (poate ajunge chiar și la 30). Drept urmare, la grădiniță trebuie să învețe trăiască într-un grup de 20-25 de copii de aceeași vârstă. Va socializa cu ei, va interacționa, se va juca cu ei. La masă va vedea copii mai mici sau mai mari decât el.

Personalul. La grădiniță, educatoarele și îngrijitoarele sunt responsabile de copilul tău. De obicei sunt două educatoare și două îngrijitoare. Își petrece o mare parte din timp cu acestea, de ele depinde în mare măsură adaptarea copilului la grădiniță.

Orarul zilei. Există o oră maximă până la care poți duce copilul la grădiniță, 8: 30 de obicei și o oră maximă până la care îl poți scoate. La grădiniță există un orar de respectat. Toți copiii încep și termină programul la aceeași oră.

Mesele. Copilul trebuie să se obișnuiască și cu programul de masă de la grădiniță. dimineața se ia micul-dejun, urmat de o gustare, de un prânz și mai târziu de o altă gustare.

Somnul. La amiază în mod ideal toți copiii ar trebui să doarmă o oră-două. O perioadă propice odihnei și refacerii energiei. Există copii care nu dorm fără lapte, fără suzetă sau fără obiectul lor favorit dar în câteva săptămâni se obișnuiesc și cu programul de somn.

Activitățile. Grădinița nu înseamnă doar joacă ci și activități dirijate de educatoare. Jucându-se, copilul se familiarizează cu cifrele, literele și sunetele, cu noțiunea de timp și de spațiu (mâine, ieri, sus, jos, în spate, etc). Învață să se afirme, să îi asculte pe ceilalți, să devină mai autonom să se organizeze.

Nu îți fă griji, chiar dacă adaptarea se face mai greu, se va face în cele din urmă.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…