Acasa Alimentație Probioticele și copiii

Probioticele și copiii

4 min read
0
0
306

Intestinul copilului conține în mod natural câteva sute de specii de bacterii, ceea ce se numește microbiotă. Printre aceste bacterii, majoritatea sunt bune și contribuie la sănătatea copilului. Cu toate acestea se întâmplă ca aceste bacterii bune să nu reușească să își facă treaba așa cum trebuie.

Ce sunt probioticele?

Probioticele sunt bacterii bune care contrbuie la echilibrul microbiotei și are o mulțime de efecte pozitive asupra sănătății. Spre exemplu, ajută sistemul imunitar să funcționeze în mod adecvat și favorizează digestia alimentelor. În intestin, probioticele dau o mână de ajutor microorganismele bune.

Alimente care conțin probiotice

Probioticele sunt oferite sub formă de suplimente însă există și unele alimente care conțin și anume:

  • iaurtul conține probiotice în mod natural și adesea, probiotice adăugate;
  • kefirul care este un lapte fermentat asemănător iaurtului care conține de asemenea probiotice în mod natural;
  • există unele alimente îmbogățite în probiotice (iaurt, sucuri de fructe, biscuiți, deserturi, cereale, brânză). Aceste alimente nu sunt novice pentru sănătatea copilului dar nici nu îi sunt absolut necesare.

Dacă copilul are o alimentație bogată și variată în fructe și în legume nu are nevoie de probiotice. În realitate, aceste alimente permit bacteriilor bune să se multiplice în intestin si sa vină cu o mulțime de beneficii. Cu toate acestea, există unii factori care pot împiedica munca bacteriilor bune precum modificări ale alimentației, slăbire sau stres fizic.

În acest caz, suplimentele pe bază de probiotice pot

  • să favorizeze echilibrul florei intestinale;
  • să contribuie la întărirea apărării naturale luptând împotriva propagării bacteriilor nocive;
  • contribuie la tratarea și la prevenirea diareii;
  • ameliorează absorbția unor nutrienți;
  • facilitează digestia lactozei în cazul persoanelor intolerante;

Suplimentele probiotice se găsesc în general sub formă lichidă sau sub formă de capsule. Sunt vândute în farmacii, în magazinele naturiste și online.

Studiile spun că în ceea ce-i privește pe copii, eficiența probioticelor depinde în funcție de afecțiunea de care aceștia suferă însă, oricare ar fi probioticul utilizat, trebuie să se administreze cantitatea potrivită. Unele probiotice contribuie la prevenirea diareii provocate de viruși, bacterii sau paraziți sau de luarea unor antibiotice. La copiii de peste 1-2 ani se poate începe administrarea unor ceaiuri, niște probiotice care se dizolvă în apă. După 5-6 ani probioticele se administrază sub formă clasică. Mare atenție însă, să nu fie greu de înghițit.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Alimentație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…