Acasa Educație Importanța culorilor pentru bebeluș

Importanța culorilor pentru bebeluș

5 min read
0
0
397

In mediul în care trăiește bebelușul, unul din primele elemente cu care acesta intră în contact sunt culorile. Culorile joacă un rol fundamental în dezvoltarea bebelușului.

Perceperea culorilor de-a lungul lunilor

În primele săptămâni, nou-născutul este în special receptiv la culoarea roșie. Nu o identifică ca și culoare ci luminozitatea acesteia în contrast și în opoziție cu alte culori.

Înainte de șase luni bebe nu este atât de preocupat de forma obiectelor cu doar de conturul acestora, adică zona în care culoarea se schimbă. Este mai sensibil la contrastele puternice.

Între 6 luni și 1 an vederea sa este din ce în ce mai dezvoltată, capacitatea de a urma mișcările și conștiința că există culori diferite sunt din ce în ce mai prezente. Chiar dacă încă nu le disociază una de alta.

După vârsta de un an bebelușul își va perfecționa vederea, va învăța să recunoască culorile primare. La intrarea în grădiniță le va diferenția deja sau chiar mai repede.

Importanța culorilor în dezvoltarea bebelușilor

Rolul culorilor în construcția neuronală. Dacă bebelușul este atras de culorile vii acest lucru se datorează faptului că stimulările vizuale pe care acestea le generează îi îmbogăesc onexiunile neuronale. Dispune de la naștere de toți neuronii însă trebuie să îi conecteze unii cu ceilalți.

Rolul culorilor în procesul de diferențiere. Culorile, sau mai degrabă schimbarea de culori, este primul criteriu de diferențiere cu care va fi înzestrat copilul când vederea sa este încă în construcție. Culorile le va învăța prin asocieri, va asocia un obiect cu o culoare și va utiliza o culoare pentru a recunoaște anumite lucruri. De aceea este important ca bebelușul să fie înconjurat de culori variate.

Rolul culorilor în construirea identității bebelușului. Deoarece bebelușul se folosește de culori pentru a diferenția lucrurile, acesta va reuși extrem de ușor să le învețe și să le diferențieze. Preferând unele culori în detrimentul altora își afirmă gusturile și se construiește ca individ.

De aceea, părinții trebuie să varieze la maxim culorile. Albastru, roz, galben, verde…nu trebuie neglijată nicio culoare primară deoarece îi vor fi extrem de utile. Poți începe prin a decora camera în roz dacă e fetiță și în albastru dacă e băiat. Este de preferat un echilibru bun între culori. Cumpără jucării colorate care să-l atragă, cărți colorate. Bebelușul trebuie să vadă zi de zi cât mai multe lucruri de culori diferite.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…