Acasa Educație Somnul copilului

Somnul copilului

5 min read
0
0
263

Somnul copilului poate fi perturbat de mai mulți factori – numeroasele achiziții, dorința de autonomie sau prin grijile de zi cu zi care se pot traduce prin coșmaruri sau terori nocturne. În orice caz bebelușul are nevoie de un ritual care să îl liniștească, să îi sporească confortul, un ritual ce trebuie repetat seară de seară.

A umbla, a vorbi și a dormi. Chiar dacă puțini mai sunt copiii care se mai trezesc noaptea după vârsta de 2-3 ani, somnul lor poate fi perturbat de unele achiziții importante precum achiziția limbajului. Într-un timp relativ scurt copilul dobândește o mulțime de achiziții iar efortul pe care acestea îl reprezintă are consecințe asupra somnului. Unii copii pot avea dificultăți temporare în privința somnului – adorm greu, se trezesc noaptea plângând sau de trezesc noaptea des.

Copilul este în plină perioadă de explorare și descoperiri, de afirmare a personalității. Are lucruri mult mai bune de făcut decât să doarmă cu alte cuvinte – să se joace, să sară, să se plimbe sau să se uite la cărți. Nu acceptă prea ușor propunerea mamei de a merge la culcare. De aceea, părinții trebuie să impună limite clare. Rutină, rutină, rutină! Copilul trebuie să aibă un ritual la culcare – băiță, spălat pe dinți, fie mama îi citește povești, fie se mai joacă puțin în pat după care se pune la culcare. Bineînțeles, își poate lua cu el în pat jucăria preferată.

Provocarea somnului. Se întâmplă destul de des ca odată sosită ora somnului să insiste să facă o anumită activitate, ca mama să îi mai citească povești de exemplu. Să mai tragă de timp cu alte cuvinte. Mama trebuie să fie fermă și să îi spună copilului că acum este ora de culcare, trebuie să doarmă. Dacă refuză în continuare să doarmă iată o metodă eficientă: -metoda ușii deschise – mama îi spune copilului că dacă se ridică din pat va închide ușaiar dacă rămâne în pat o va lăsa deschisă. După care va ieși din cameră lăsând ușa deschisă. Lăsarea ușii deschise este recompensa copilului care ascultă și rămâne în pat.

Spre vârsta de 3 ani copilul poate fi recompensat dacă rămâne cuminte în pat fără să se ridice. Această recompensă se poate oferi dimineața sau înainte de culcare – un obiect sau un mic cadou – pe care îl va putea păstra cu el în pat dacă nu se ridică din pat.

 

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…