Acasa Alimentație Materiile grase, esențiale pentru copil

Materiile grase, esențiale pentru copil

5 min read
0
0
319

Lipidele ocupă un loc important în alimentația copilului. Pentru a asigura nevoile zilnice ale acestuia nu trebuie să optăm doar pentru produse degresate cum avem de cele mai multe ori tendința. Trebuie doar să variem meniurile și să adoptăm o serie de obiceiuri bune – o lingură de ulei de măsline aici, puțin unt proaspăt acolo…

Materiile grase în alimentația bebelușului. Două linguri de smântână pe spanac? Mmm. Puțin unt pe macaroane? Un deliciu. Materiile grase sunt considerate nocive de un număr mare de persoane, au o reputație negativă. Consumate în exces în cadrul unei alimentații dezechilibrate, este destul de dificil să găsim un echilibru în ceea ce privește farfuria bebelușului.

Relaxează-te. Nu există nici un motiv, din punct de vedere nutrițional să elimini grăsimile din alimentația bebelușului. De altfel, este important să îi asigurăm nevoile de acizi grași în primii ani de viață, în cantități rezonabile desigur. Aceste grăsimi reprezintă lipide de origine animală sau vegetală, principala noastră rezervă energetică. Acestea furnizează caloriile necesare creșterii armonioase, vitamine (A, D, E, K) și acizi grași indispensabili dezvoltării organismului. Consumate în mod echilibrat aceste lipide reprezintă cimentul celulelor noastre, favorizând printre altele creșeterea unghiilor, a părului, conferă senzația de sațietate.

Există mai multe tipuri de grăsimi – acizi grași saturați, în special în produsele de origine animală (unt, smântână, ouă, carne, produse lactate și brânză grasă), acizi grași nesaturați, în general de origine vegetală, mai degrabă lichizi la temperatură ambientală.

Cantitățile potrivite de acizi grași pentru bebeluș.  O restricție a lipidelor ar trebui formulată doar de către un specialist, un pediatru sau un dietetician. Încă de la naștere până la vârsta de 3 ani, grăsimile ar trebui să constituie în jur de 50% din aporturile energetice. Atât timp cât bebelușul este alăptat sau consumă cantitatea de lapte adaptată vârstei sale nevoile în acizi grași sunt asigurate deoarece produsele lactate conțin peste 400 de acizi grași diferiți. Compoziția laptelui matern este perfectă. În momentul diversificării alimentare mămica trebuie să aleagă meniuri echilibrate prin alegerea unor alimente variate și adaptate, în cantități rezonabile. În acest sens trebuie să ții cont de două reguli – întotdeauna o materie grasă vegetală crudă adăugată în farfurie și 500 ml de lapte adaptat vârstei sale pe zi până la 3 ani. Pe legume, crudități, feculenți sau pește, o lingură de ulei vegetal (rapiță,  floarea soarelui, măsline, nuci) sau puțin unt.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Alimentație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…