Acasa Educație Micile eșecuri reprezintă ocazii de a învăța. Cum să protejăm fără să supraprotejăm?

Micile eșecuri reprezintă ocazii de a învăța. Cum să protejăm fără să supraprotejăm?

5 min read
0
0
439

Mass-media raportează uneori evenimente nefericite care ne fac să avem impresia că pericolul se află la ușa noastră. Însă nu este chiar așa. acest lucru ne determină, în mod inconșient, să fim mai temători în ceea ce-i privește pe copiii noștri. De altfel, familiile din ziua de azi numără mai puțini copii decât pe vremuri. Copiii au devenit centrul atenției părinților lor, aceștia din urmă facând orice doar să îi vadă fericiți.

Diferența dintre a supraproteja și a proteja. Copilul tău are nevoie de protecție însă nu de supraprotecție. A proteja înseamnă a răspunde nevoilor legate de dezvoltarea copilului precum cea de siguranță sau de iubire. Dacă ai tendința să îl supraprotejezi vei executa în locul său gesturile pe care copilul este capabil totuși să le facă. Astfel, în loc să îl ajuți să urce și să cobore scările, arată-i ce trebuie să facă și lasă-l singur să vezi cum se descurcă. Rămâi alături de el în caz de nevoie.

În momentul în care supraprotejăm un copil acesta se va simți dependent de noi, acest lucru distrugând autonomia copilului. În plus, împiedicându-l să facă anumite lucruri, nelăsându-l să înfrunte anumite situații, îi trimiți, tu, ca părinte, un mesaj indirect, acela că nu ai încredere în capacitățile sale. De exemplu, îl hrănești cu lingurița chiar dacă copilul este capabil să mănânce singur. Copilul ar putea ajunge să creadă că are nevoie de tine pentru a mânca. Chiar dacă tu ai impresia că nu faci nimic rău, supraprotejarea îi poate da impresia că este incompetent.

Exploratul și greșelile, esențiale.  Explorând și făcând greșeli copilul învață multe, își devoltă inteligența. De la 9 luni până pe la 3-4 ani copilul este extrem de activ și curios. Umblă peste tot și învață multe din obiectele care îi cad în mână. Le remarcă forma, textura, zgomotul emsis când cad pe sol. Aceste descoperiri sunt esențiale pentru dezvoltarea inteligenței sale. Cel mai bine ar fi să îl lași să își descopere mediul înconjurător de unul singur și să elimini obiectele periculoase din peisaj.

Copilul învață din greșeli. De exemplu, dacă a vărsat lapte încercând să își umple paharul, propune-i să te ajute să cureți. Va învăța astfel că, curățatul reprezintă o etapă normală după o astfel de neplăcere. Va încerca să găsească diverse strategii să nu mai greșească încă o dată.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…