Acasa Educație Cum îi inițiem pe copii în treburile casnice?

Cum îi inițiem pe copii în treburile casnice?

5 min read
0
0
318

Inițierea copiilor în treburile casnice reprezintă o modalitate excelentă de a-i responsabiliza, de a-i învăța să fie mai disciplinați și de a se maturiza. Bineînțeles, se va ține cont de vârsta copilului în alegerea lor. Dacă unii copii participă cu mare plăcere la aceste treburi casnice alții găsesc tot felul de scuze pentru a scăpa de ele. Drept urmare cum am putea să îi inițiem în treburile casnice? Care este vârsta potrivită?

De ce să le cerem copiilor să ne ajute la treburile casnice? În primul și în primul rând pentru a se obișnui să fie mai disciplinați, mai organizați și mai responsabili. Dar și să înceapă să fie mai independenți și mai maturi. În momentul în care copilul ne ajută în casă, mai ales când este mai mic, se va simți important, util și mândru că ne-a putut ajuta. O mămică nu ar trebuie să se culpabilizeze pentru faptul că îi cere copilului să o ajute cu sarcinile menajere, chiar din contră, copilul îi poate fi de mare ajutor și are o ocupație în timp ce ea face altceva. Poate să pună sau să scoată rufele din mașina de spălat, să spele legumele sau să o ajute pe mamă cu întinsul rufelor.

Ce treburi casnice sunt potrivite pentru copii? Logic, după cum spuneam și mai sus, treburile casnice se vor oferi în funcție de vârsta copilului. Pentru început copilul poate fi asistentul tău în momentul în care gătești sau aranjezi hainele. Îi poți cere copilului să aranjeze farfuriile pe masă înainte de luarea mesei sau să strângă masa. Încetul cu încetul toate aceste gesturi vor fi naturale și vor face parte din viața lui de zi cu zi.

Cum putem motiva copilul? Inițierea prin intermediul jocului este cu siguranță cea mai simplă și mai eficientă metodă. Copiii, care în afară de joacă nu fac prea multe alte activități, vor fi mai încântați să ajute cu treburile casnice dacă atât mămica cât și el fac totul sub formă de joacă. Spune-i de exemplu – câte jucării poți aranja în două minute?sau cu ce viteză poți pune rufele murdare în mașina de spălat rufe? Poți ține un tabel al recordurilor de acest gen pentru a încuraja copilul să își depășească scorul de fiecare dată. Treburile casnice făcute împreună pot constitui ocazia perfectă de a petrece momente de calitate împreună cu copilul. Esențial este ca tu, ca mămică, să fii răbdătoare și să-i explici tot ce trebuie să facă, să-l încurajezi chiar dacă greșește.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…