Acasa Educație Jocuri potrivite între 1-3 ani

Jocuri potrivite între 1-3 ani

5 min read
0
0
350

La această vârstă, copilul continuă să exploreze mediul prin propriile sale mijloace, inițial târându-se, în patru labe, apoi umblând și alergând. Copilul poate manifesta în această perioadă un real interes pentru jocurile care implică murdăritul – joaca în nisip, pictura cu degetul sau plastilina. Îi place să exploreze, să atingă lucrurile. Spațiul său trebuie organizat în așa fel încât copilul să poată explora totul în voie, instalând de exemplu o pătură mare pe jos de exemplu și punând mai multe jucării pe jos.

La această vârstă copilul apreciază și jocurile în care simte că el deține controlul precum colecționatul, aliniatul, clasatul, golitul sau umplutul. Deoarece începe să fie din ce în ce mai autonom, îi place să fie în acțiune și să aibă o anumită putere asupra mediului din jurul său.

Un copil de această vârstă are interese variate. Îi plac jocurile care pun în valoare diferitele aspecte ale dezvoltării sale motorii, coordonarea de exemplu, precizia mișcărilor sau echilibrul. Astfel, îi place și să se joace cu mingea dar și să construiască cu ajutorul cuburilor turnuri din ce în ce mai înalte sau să coloreze. Imaginația și capacitatea sa de atenție încep să se dezvolte încetul cu încetul. Privește cu plăcere cărțile ilustrate și descoperă plastilina cu ajutorul căreia poate să modeleze și să creeze. Îi plac jocurile de imitație, observându-și părinții încearcă să facă și el la fel. O bucătărie de jucărie în care copilul să pregătească masa este potrivită la această vârstă.

Acum, copilul a achiziționat deja noțiunea de permanență a unui obiect, adică înțelege că, chiar dacă nu vede o persoană sau un obiect, acea persoană există. Jocul de-a v-ați ascunselea este excelent la această vârstă.

Jucării sugerate la această vârstă:

  • finger painting, pictura cu degetele;
  • creioane lavabile;
  • creioane de ceară;
  • tablă neagră și cretă;
  • plastilină;
  • cuburi;
  • instrumente muzicale;
  • cărți cu imagini;

Pe fiecare joc sau jucărie în parte este indicată vârsta sugerată pentru a ști dacă aceasta este sau nu potrvită pentru copil. Trebuie să evităm tentația de a cumpăra jucării mult prea complexe pentru vârsta copilului. Oferindu-i posibilitatea de a se juca cu jucării potrivite și adaptate vârstei sale îi oferi provocări accesibile și plăcute totodată. Dacă copilului i se pare un joc mult prea greu de înțeles sau de realizat, nu va mai fi interesat, nici mai târziu, când va avea vârsta potrivită.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…