Acasa Alimentație Alimentația anti-stres a proaspetei mămici

Alimentația anti-stres a proaspetei mămici

5 min read
0
0
498

După naștere, pentru a fi zen și pentru a evita depresia post-partum proaspăta mămică trebuie să își schimbe puțin obiceiurile alimentare. Trebuie să privilegieze anumiți nutrienți, ideali împotriva stresului. Cereale, pește, ciocolată…trebuie să aducă buna dispoziție în farfurie.

Spune Da magneziului și Vitaminei B. Magneziul este un oligoelement anti-stres prin excelență. indispensabil producției de serotonină, acesta are un efect calmant. Gurmandele vor fi cele mai fericite, ciocolata conține o cantitate mare de magneziu. În special cea neagră deoarece cu cât este mai bogată în cacao cu atât cantitatea de magneziu conținută este mai mare. Alte alimente de privilegiat – fructele uscate (prune, caise), oleaginoase (nuci, migdale) și legume uscate. Ideal ar fi ca proaspăta mămică să aleagă o apă minerală bogată în magneziu. Vitaminele B9 și B6 sunt aliatele unui bun echilibru nervos. Pentru a ne face plinul de aceste vitamine trebuie să consumăm cel puțin cinci fructe și legume pe zi.

Proteine, glucide și lipide, ideale pentru moral.  Proteinele joacă un rol major în funcționarea tuturor celulelor organismului, prin urmare și cele ale creierului. Sunt compuse din acizi aminați printre care triptofan, cel mai important pentru bunăstarea noastră emoțională deoarece stimulează producția de serotonină. Acest hormon joacă un rol primordial asupra anxietății, moralului, somnului, chiar și a depresiei. Printre cele mai bogate alimente în triptofan se numără ouăle, carnea, unele tipuri de pește, laptele și brânza (parmezan). Să nu uităm de proteinele vegetale precum soia și legumele uscate – linte și mazăre. Ideal ar fi să consumăm trei produse lactate pe zi, 200g de carne sau de pește, repartizate între prânz și cină și legume uscate de trei ori pe săptămână. Și creierul nostru are nevoie de lipide, de grăsimi adică deoarece acestea asigură transmisia corectă dintre neuroni.

Mizează pe Omega 3 și Omega 6, excelenți pentru reglarea moralului și a dispoziției. Din meniu nu trebuie să lipsească peștele gras – somon, sardine, macrou- de minim 2-3 ori pe săptămână. Pentru asezonarea preparatelor se va folosi ulei de rapiță, de nuci, de soia, de măsline sau de semințe de struguri. Glucidele, zaharurile complexe cu alte cuvinte, reprezintă carburantul esențial al sistemului cerebral. Dacă consumăm prea puține riscăm să fim hiper emotive. Trebuie deci să consumăm, glucide la fiecare masă. La micul dejun putem consuma pâine, cereale sau biscuiți. La amiază și seara putem opta pentru pâine și feculenți și să adăugăm 2-3 fructe pe zi pentru aportul de zaharuri simple de care are nevoie creierul pentru a funcționa în mod corect.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Alimentație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…