Acasa Alimentație Intoleranța la lactoză

Intoleranța la lactoză

5 min read
0
0
386

Probabilitatea de a dezvolta o intoleranță la lactoză este mai scăzută la o vârstă mai mică însă aceasta crește odată cu înaintarea în vârstă. Intoleranța la lactoză îi afectează destul de rar pe sugarii și pe copiii mai mici de 3 ani. Devine din ce în ce mai curentă începând cu vârsta de 5 ani. Variază în funcție de origine.

Lactoza este principalul zahăr existent în mod natural în lapte și în celelalte produse lactate. Aceasta contribuie la dezvoltarea sistemului nervos și la absorbția de calciu. Dacă copilul are o intoleranță la lactoză acest lcuru înseamnă că nu posedă suficientă lactază, sau chiar deloc, o enzimă esențială pentru digestia lactozei. Unii copii se adaptează destul de ușor absenței acestei enzime în timp ce alții pot manifesta probleme de-a lungul întregii vieți.

Simptome. Dacă nu este digerată, lactoza rămâne în intestin și fermentează sub acțiunea bacteriilor prezente. Simptomele se pot manifesta la doar câteva minute sau ore de la ingestia lactozei. Reacțiile la lactoză variază de la un copil la altul însă iată care sunt cele mai frecvente:

balonare – burtă umflată- flatulență;

  • dureri, crampe abdominale;
  • diaree;
  • vărsături (mai rar),

Intensitatea și durata acestor neplăceri pot varia considerabil în funcție de cantitatea de lactoză ingerată de copil și de severitatea intoleranței. În realitate, deoarece majoritatea intoleranțelor suferă de o carență parțială de lactază, nu reacționează toate la fel în fața aceleiași cantități de lapte. O anumită cantitate de lactoză poate declanșa deci simptome la un intolerant și nu la altul. Cantitatea de lactoză consumată poate să influențeze, să facă să varieze intensitatea neplăcerilor. Cu cât cantitatea de lactoză este mai mare, cu atât neplăcerile vor fi mai mari. Majoritatea copiilor intoleranți la lactoză pot bea în jur de 250ml de lapte repartizat de-a lungul întregii zile.

Pentru a preveni simptomele

  • adaugă picături de lactază sintetică în lapte. Adăugate înainte cu 24 de ore, aceste picături de enzime descompun aproape în totalitate lactoza. Se găsesc în farmacii.
  • Consultă medicul sau farmacistul pentru a determina dacă ar fi posibilă înlocuirea laptelui cu lapte fără lactoză sau cu o băutură din soia.

A nu se confunda alergia la lapte cu intoleranța la lactoză. Sensibilitatea sau alergia la proteinele din lapte este o reacție anormală a sistemului imunitar la proteinele din laptele de vacă. Simptomele sunt adesea digestive dar pot fi și cutanate sau respiratorii și se manifesta în primele luni de viață. Majoritatea sugarilor alergici la proteinele din laptele de vacă pierd această sensibilitate spre vârsta de 2-3 ani.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Alimentație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…