Acasa Joaca Evoluția jocului între 1-3 ani

Evoluția jocului între 1-3 ani

4 min read
1
0
559
Evoluția jocului între 1-3 ani

Pe măsură ce bebelușul crește, felul în care se joacă evoluează, se schimbă. De la jocul solitar, copilul trece la jocul paralel după care la jocul în grup. Cunoscând etapele jocului la această vârstă vei reuși să ai asteptări realiste vis-a-vis de copilul tău.

Jocul solitar – Înainte de un an, interesul bebelușului pentru copii este asemănător interesului pentru adulți. Îi privește, le zâmbește însă preferă să se joace singur. După vârsta de un an începe să fie mai interesat de copii. Îi poate mângâia, pupa sau să le ofere jucaria sa. Încă nu este pregătit să se joace cu ceilalți copii.

Jocul paralel – Între 18 luni-2 ani copilul trece la jocul paralel adică încă nu se joacă cu ceilalți însă îi place să se joace alături de ei. Observând jocurile celorlalți copii și reacția adulților, învață încetul cu încetul cum să se comporte în societate. La această vârstă copilul este convins de faptul că totul i se cuvine deoarece încă nu a achiziționat noțiunea de proprietate. În încercarea de a-și apăra bunurile are tendința să țipe, să îi tragă pe ceilalți copii de păr sau să îi muște.

După vârsta de doi ani, copilul realizează că o anumită jucarie îi aparține însă încă nu este în totalitate dispus să o împartă. Nu înțelege că și alți copii își doresc să se joace cu jucaria sa. Îi este frică de faptul că nu o va mai recupera.

Joaca cu ceilalți copii se învață progresiv. Părinții trebuie să fie rabdători și să își ajute copilul să evolueze în ritmul său. Dacă copilul intră în conflict cu ceilalți copii din cauza unei jucării și reacția sa este violentă explică-i că nu este bine să îi tragă pe copii de păr sau alte astfel de acțiuni violente deoarece îi doare. Lasă explicațiile lungi pe care copilul oricum nu le înțelege.

Schimbul de jucării dintre copii reprezintă primul pas spre partajare.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
  • Tipuri de puncte forte la copii

    Tipuri de puncte forte la copii

    Când copilul are probleme de învățare și atenție, poate părea că vă petreceți mult timp în…
  • Craciunul

    CRACIUNUL   E craciun , sarbatoare Trec copii pe carare , Cu zambet vioi Pasesc cate …
  • Merele – de Aurora Luchian Vaslui

    Intr-un cos, pe masa Erau zece mere. Ana, pofticioasa, Manca trei din ele. Veni si Gigel T…
Arata mai multe scrise de  Nicoleta
Arata mai multe din Joaca

Un comentariu

  1. […] Jocul solitar – Înainte de un an, interesul bebelușului pentru copii este asemănător interesului pentru adulți. Îi privește, le zâmbește însă preferă să se joace singur. După vârsta Citeste mai multe […]

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Tipuri de puncte forte la copii

Când copilul are probleme de învățare și atenție, poate părea că vă petreceți mult timp în…