Acasa Alimentație Ce cantitate de proteine îi oferim copilului?

Ce cantitate de proteine îi oferim copilului?

5 min read
0
0
438

Consumul de proteine, de origine animală sau vegetală, este esențial bunei dezvoltări a copilului. Dar între 3-18 ani, nevoile sale de proteine sunt diferite.

 

O alimentație sănătoasă și echilbrată are un efect pozitiv asupra sănătății și bunei dezvoltării ale copilului, va putea să prevadă probleme precum obezitatea spre exemplu. Cu toate acestea, pentru o mămică nu este ușor să găsească echilibrul potrivit între diferitele alimente oferite copilului. În ceea ce privește proteinele, părerea este că micuții din țările occidentale ar consuma mult prea multe.

Unde putem găsi proteine pentru alimentația copilului și la ce sunt bune?

Carne, ouă, pește, produse lactate, leguminoase, oleaginoase…proteinele sunt prezente în diferite cantități în toate aceste alimente.

Produsele lactate. Printre produsele lactate cel mai consumat și mai popular este laptele de vacă sau de la alte animale și derivatele acestora: brânză, iaurturi. Aceste produse lactate conțin proteine și sunt necesare dezvoltării copilului și la mineralizarea eficientă a oaselor. Sunt principala sursă de calciu din alimentație.

Carnea. Carnea vine cu proteine de excelentă calitate dar și cu un conținut bogat de fier. Oricare ar fi tipul de carne, trebuie să optați pentru cea mai puțin grasă. De pui, fără piele, escalop, friptură…

Pește. Vei găsi proteine în peștele slab (merlan sau cod) dar și în peștele gras (somon, macrou, sardine). Aceștia din urmă sunt în egală măsură bogați în acizi grași Omega 3, indispensabili dezvoltării cerebrale.

Ouă. Proteinele din ouă sunt de calitate excelentă pentru un cost relativ inferior spre deosebire de carne – oul poate înlocui fără probleme carnea și peștele în ceea ce îi privește pe copii.

Alte surse de proteine. Oleaginoasele și leguminoasele conțin în egală măsură proteine, dar în cantități mai reduse. În momentul în care le oferi copilului nu ar trebui să le asociezi cu alte surse importante de proteine.

Ce cantități de proteine ar trebui să consume copiii de 3-18 ani?

Un copil are nevoie în jur de 500ml de lapte pe zi. Proteinele (altele decât cele provenite din produsele lactate) trebuie oferite cu mare atenție. Porția totală de carne plus pește plus ouă nu ar trebui să depășească 10g pe an, în funcție de vârsta copilului. Cu alte cuvinte, 30g la 3 ani, 40g la 4 ani ș.a.m.d. În ceea ce privește peștele acesta ar trebui oferit copilului de două ori pe săptămână.

Facebook Comments Box
Arata mai multe articole asemanatoare
Arata mai multe scrise de  anca
Arata mai multe din Alimentație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi si articolul recomandat:

Lucruri pe care orice viitoare mămică trebuie să le știe

Înainte de a deveni mamă, experiența maternității pare a fi o iluzie perfectă. Cu toate ac…